poniedziałek, 13 lutego 2023

Drożdżowe serca z białym makiem i marcepanem

Dzień dobry:)

Jutro święto nazywane powszechnie świętem zakochanych. A ja myślę, że to powinno być święto wszystkich kochających. Bo każda miłość jest ważna w naszym życiu, nie tylko ta romantyczna. I właśnie z okazji tej wszechobecnej miłości upiekłam bułeczki. A jakże w kształcie serca. Wyszły obłędne w smaku, bardzo treściwe i oczywiście wyglądają uroczo. Wykonanie nie jest zbyt trudne, dodałam zdjęcia jak je zrobić. 

Do nadzienie użyłam masy z białego maku, całej masy nie zużyłam do tych bułeczek,więc zamroziłam i będzie na inny czas. 

Ciepłego i przytulaśnego jutrzejszego dnia 😘




Masa makowa:

250 g białego maku 

100 g orzechów włoskich łuskanych 

100 g migdałów łuskanych 

2 łyżki cukru pudru 

5 biszkoptów 

130 g marcepanu 

Ciasto:

300 g mąki 

50 g cukru 

100 g masła 

110 ml mleka 

1 jajko 

1 opakowanie drożdży instant 


Masa makowa:

Mak opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Gotować 8 minut, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem przez 15 minut . Następnie odcedzić i ostudzić. Zmielić 3 razy.

W międzyczasie zmielić orzechy, migdały i biszkopty. Dodać do maku wraz z cukrem pudrem i kawałkami marcepanu. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. 

Ciasto:

Masło rozpuścić i ostudzić. Mleka lekko podgrzać.

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, stopniowo wlewać mleko i wyrabiać ciasto. Następnie dodać masło i wyrabiać przez 5 minut. 

Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na cienki płat, nałożyć 2 łyżki i rozsmarować (resztę masy makowej można zamrozić)



Zrolować jak naleśniki, złożyć na pół i przeciąć, ale nie do końca. 



Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć rozcięte części tworząc serce. Zostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. 




Piec w 180 st około 22-25 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 










16 komentarzy:

  1. Śliczne serduszka :) myślę, że dania przygotowane z miłością smakują dużo lepiej :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne ♥️ Przepis pokaże mamie ona lubi piec podobne smakołyki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny pomysł. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Tak, święto kochających brzmi o wiele lepiej. Nie każdy jest zakochany, ale kocha każdy. Mimo wszystko lubię to święto, lubię patrzeć na zakochanych ludzi :)
    Co do przepisu- rewelacja! Wygląda na to, że będę musiała go zrobić :) Te drożdżowe serca aż się proszą by je schrupać :) Muszę być cudowne w smaku!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie maku i marcepanu jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio szaleję za marcepanem więc muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ piękne bułeczki, muszą być przepyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  8. jak z marcepanem to coś dla mojej mamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne te serduszka i jeszcze do tego można je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały wypiek :) Ale narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne! Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne ❤️ a drożdżówki z makiem i orzechami uwielbiam 😍

    OdpowiedzUsuń