piątek, 10 lutego 2023

Chleb z otrębami pieczony w garnku

Dzień dobry:)

Kupiłam sobie w końcu garnek, który mogę wstawić do piekarnika. Gdy stałam w kolejce do kasy z tym garnkiem wiedziałam, że pierwsze danie jakie zrobię w nim to chleb. I tak też się stało. Chlebek wyszedł wyśmienicie. Zdaję sobie sprawę, że w sieci jest mnóstwo pomysłów na taki chleb. Jednakże zauważyłem, że jest on pieczony w wyższej temperaturze. Ja swój piekłam w 180 st,ponieważ na tyle stopni pozwala mój garnek. Ale absolutnie w niczym to nie przeszkodziło. Chlebek jedynie nie był mocno spieczony. Zapraszam na przepis. 




500 g mąki pszennej 

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

30 g otrąb pszennych 

3 łyżki oleju 

400 ml wody 

2 opakowania drożdży instant 

1 płaska łyżka soli



Do dużej miski przesypać obie mąki, dodać otręby oraz sól. Wymieszać. Dodać drożdże oraz olej, ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 5  minut. 

Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść. 

Naszykować okrągły koszyk lub garnek o średnicy takiej jak ten ,w którym będzie piec się chleb. Wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć chleb. Odłożyć na 20 minut. 

W tym czasie rozgrzać garnek w którym będzie się piec chleb ( u mnie 10 minut rozgrzewał się piekarnik i 10 minut rozgrzewałam garnek). Następnie do gorącego garnka ostrożnie przełożyć ciasto chlebowe wraz z papierem. Chleb naciąć. Piec w 180 st około 45 minut ( piekarnik góra-dół bez termoobiegu) po tym czasie wyłączyć piekarnik i chleb zostawić jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 







14 komentarzy: