Dzień dobry 🙂
Dziś polecają się proste i stosunkowo szybkie ciasteczka migdałowe. Pięknie pachnie w domu podczas pieczenia takich ciasteczek. No i mamy kolejny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po pieczeniu kruchych ciastek. Czyli punkt na liście z niemarnowaniem odhaczony 😉 a tak serio to kto się skusi na takie ciasteczka?
Udanej soboty 🙂
200 g migdałów łuskanych
2 białka z jajka rozm M
80 g drobnego cukru
65 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat migdałowy
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę. Następnie obrać ze skórki i dokładnie osuszyć.
Zmiksować w pojemniku blendera z ostrzami lub w malakserze. Przełożyć do małej miski i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Do miski robota przełożyć białka, dodać cukier i przez około 5 minut ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać aromat i wymieszać.
Na koniec wsypać migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć rożek i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 st około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.




Pyszne ciasteczka 😋 Miłego dnia 🍀
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne!
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki i herbatki.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam migdałów ;) Chętnie bym zrobiła.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Angelika
Gdyby nie było napisane, że to migdałowe, to pomyślałabym, że to kokosanki z cukierni od Żyradzkiej, i że znowu reinkarnował się przysmak sprzed 40 lat! Ale i w wersji migdałowej muszą być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńJutro je upiekę :) Coś dla mnie i na pewno polubię równie mocno, jak w te w wersji kokosowej :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich migdałowych ciasteczek.
OdpowiedzUsuńWyglądają zacnie :)
OdpowiedzUsuń