niedziela, 4 grudnia 2022

Makowe drzewko świąteczne

Dzień dobry:)

Witam po przerwie, na szczęcie króciutkiej ale jednak...dopadła mnie comiesięczna migrena i naprawdę wtedy ograniczam się do minimum obowiązków. Gdy ból dopada mnie w pracy to skupiam się aby jak najszybciej wykonać obowiązki służbowe i wrócić do domu i się położyć i na nic więcej nie mam siły. Na szczęście moje kopie robocze pełne są pomysłów, więc mogę coś dobrego Wam zaproponować. To ciasto zrobiłam jakieś 2 tygodnie temu. Przygotowałam je na bazie gotowej masy makowej i czekolady z orzechami. Co prawda gotowa masa nie jest to może wymarzony składnik, ale zostałam takową obdarowana więc żal było wyrzucić, zwłaszcza w obecnych czasach gdy warto naprawdę warto szanować wszystkie produkty. W ostatecznym rachunku ciasto wyszło bardzo smaczne, moje córki się nim zajadały, nawet młodsza, która jak wiecie nie zawsze zajada się domowymi ciastami ;) Serdecznie zapraszam na przepis i życzę udanej niedzieli:)





Ciasto:

400 g mąki 

1 opakowanie drożdży instant 

1 jajko 

1 żółtko

45 g cukru brązowego 

175 ml mleka 

100 g masła 

Nadzienie:

600 g masy makowej z puszki 

1 tabliczka czekolady z całymi orzechami 



Czekoladę posiekać drobno i wymieszać z masą makową, odłożyć na bok. 

Masło rozpuścić i ostudzić, mleko podgrzać, odstawić na bok. 

Do miski przełożyć mąkę, cukier oraz drożdże. Wymieszać.  Dodać jajko oraz żółtko. Stopniowo wlewać mleko i wyrabiać ciasto. 

Następnie dodaj masło i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 

Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę- półtorej do podwojenia objętości. 

Gdy to nastąpi, ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na okrąg o średnicy około 20 cm.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować 1/3 masy, przykryć 2 blatem. Postępować do zużycie wszystkich składników. 

Na środku okręgu postawić szklankę i ostrym nożem ponacinać ciasto tworząc 13 klinów. Jeden klin zostawić bez skręcania, a resztę skrecać raz w jedną raz w drugą stronę. 

Posmarować białkiem i piec w 180 st ( piekarnik góra-dół ) przez 30-35 minut, wyjąć, ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto na talerzu obrócić tak ,aby nie skręcony klin tworzył "pień" drzewka. 

Smacznego.










18 komentarzy:

  1. Piękny wieniec drożdżowy. Bardzo świąteczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Wygląda wprost rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda efektownie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności u Ciebie :) A ja często sięgam po gotową masę makową :) Nie mam ostatnio cierpliwości do parzenia i mielenia maku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fakt taka masa zdecydowanie ułatwia wypieki:)

      Usuń
  5. Piękne i jakie pyszne drzewko <3
    Życzę Ci dużo zdrowia i żeby migreny jak najszybciej odpuściły!
    Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń