piątek, 23 grudnia 2022

Gwiazdkowy torcik z kremem mleczno-kawowym i amaretti

Witajcie:)

To już ostatnia prosta przed świętami. Jak u Was przygotowania? U mnie w sumie powoli wszystko się domyka. Dlatego też dziele się z Wami ostatnim świątecznym przepisem. Przygotowałam drugi tort w iście świątecznej wersji. Nie ukrywam, że trochę pracy przy nim jest i trochę mogą być trudności z jego przygotowaniem. Ale warto się trochę wysilić, bo efekt jest naprawdę godny świątecznego stołu. Moje córki były zachwycone o stwierdziły, że powinnam częściej robić taki tort. To chyba najlepsza recenzja dla tego tortu. Serdecznie zapraszam:)



Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam przede wszystkim zdrowia, spokoju oraz rodzinnych i pełnych ciepła dni 🌲






Masa mleczno-kawowa:

100 g białej czekolady

400 g śmietany 30%

1 łyżka kawy zbożowej

120 g serka mascarpone 

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

6 łyżek cukru ( dałam 4)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cygaretkowa:

35 g miękkiego masła

35 g cukru pudru

30 g mąki

5 g kako

35 g białka kurzego

Biszkopt płaski:

5 jajek

5 łyżek mąki

10 łyżek cukru ( dałam 6)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

50 g ciastek amaretti

2 bezy

150 ml śmietany 30%

1 śmietan-fix

70 g marcepanu

1 łyżeczka kakao



Krem mleczno-kawowy:

Czekoladę połamać, zalać śmietanką. Dodać kawę, wymieszać i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelać do miski, przykryć szczelnie folią w kontakcie. Gdy krem wystygnie wstawić do lodówki na cała noc. Kolejnego dnia ubić na sztywno, następnie zmiksować z serkiem, odstawić do lodówki. 

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Następnie dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać po 1 żółtku, po każdym dodaniu wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. 

Tortownicę (średnica 16 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st 20 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Gdy to nastąpi uwolnić z tortownicy i ostudzić zupełnie. 

Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. 

Masa cygaretkowa:

Do miseczki przełożyć masło, dodać cukier puder i utrzeć do białości. Następnie dodać białko i dalej miksować. Na koniec dodać mąkę z kakao i dokończyć miksowanie. Ze sztywnej folii, np. rantowej przygotować szablon, U mnie różnej wielkości gwiazdki.

Na blasze do piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Ułożyć szablon i nakładać masę kakaową, wyrównać powierzchnię. Gdy zrobimy tyle wzorów ile chcemy blachę należy na 2 godziny wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Biszkopt płaski:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia. Następnie przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. 

Z lodówki wyjąć blachę i delikatnie wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 12-14 minut. Wyjąć, zdjąć papier i ostudzić.

Składanie tortu:

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Obsypać go pokruszonymi bezami i nałożyć 1/3 kremu mleczno-kawowego. Ułożyć ciasteczka amaretti i znów dać 1/3 kremu. Ułożyć drugi blat biszkoptu i posmarować kremem ( 2 łyżki odłożyć). Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie tort wyjąć i zmierzyć jego obwód i wysokość. Następnie obsmarować boki odłożonym kremem. Z płaskiego biszkoptu wyciąć dwa kawałki i wysokości tortu i owinąć tymi kawałkami cały tort. Wstawić do lodówki. Biszkopt, który został można zjeść lub wysuszyć i użyć do bajaderek lub innych wyrobów ciasteczkowych.

Dekoracja:

marcepan podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść. Z każdego kolor wykroić po kilka gwiazdek.

Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i udekorować wierzch tortu. Ułożyć gwiazdki i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego.











7 komentarzy:

  1. Zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia 🌲🌲To ja wpraszam się na kawałeczek torcika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny tort:)
    Radosnych i zdrowych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny przepis. Nie jest nawet taki trudny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały i pomysłowy tort :D Wzajemnie Radosnych i Zdrowych Świąt Ci życzę :* :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały torcik! Uwielbiam amaretti!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny torcik❤️ nic dziwnego, że córki były zachwycone 😉

    OdpowiedzUsuń