niedziela, 30 listopada 2025

Ciasto na kwaśniej śmietanie z jabłkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Witam Was serdecznie w ostatni dzień listopada. U nas ostatnie dni były w lekkim mroziku ale bez zasp śniegowych,a jak u Was? 

Jakiś czas temu pokazałam Wam ciasto jakie zrobiłam na pożegnanie dla moich współpracowników z poczty. Dziś zapraszam na pierwsze ciasto jakie zaniosłam do szkoły. Wszystkim bardzo smakowało,a co poniektóre koleżanki były zdziwione gdy się dowiedziały że ciasto jest na śmietanie a nie drożdżowe. Wyszło takie ładne że myślały że tak pięknie na drożdżach wyrosły! A Wy robicie takie ciasto na śmietanie? Pochwalcie się w komentarzach. Serdecznie polecam.

Udanej niedzieli 🙂 



400 g mąki pszennej 

400 g śmietany 18%

1 czubata łyżka proszku do pieczenia 

4 jajka w temperaturze pokojowej 

90 go masła 

200 g drobnego cukru do wypieków 

3 małe jabłka 

Kruszonka:

30 g mąki 

30 g cukru 

30 g masła 


Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w mikrofali.

Do sporej miski przełożyć śmietanę i dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać masło. 

W mniejszej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. 


Tortownicę 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Jabłka wydrążyć i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. 

Kruszonka:

Do małej miseczki przełożyć mąkę, wymieszać z cukrem. Dodać kawałki masła, rozetrzeć w palcach, aby kruszonka miała konsystencję mokrego piasku. Obsypać ciasto obficie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 180 st i piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego. 







12 komentarzy:

  1. O rety!! Też takie zrobię do pracy na Mikołajki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał Łał Łał!!! Ciacho prezentuje się cudnie!
    Wyrosło nad podziw pięknie i wszystko tak elegancko się poukładało i zapiekło, że efekt zachwyca. Moje pierwsze wrażenie obstawiało drożdżówkę a tu niespodzianka:)
    Dawno nie piekłam ciasta na śmietanie.
    Monia, zasypujesz przepisami i kusisz fotkami tych wszystkich pyszności. Trudno za Tobą nadążyć ale za to jest w czym wybierać:)
    Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie🤗 Dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym dziś takie ciacho do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Idealne do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda bardzo zachęcająco i musi być pyszne. Może zrobię podobne w przyszły weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, przy okazji wypróbuje, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie je wyczarowałaś! 😍 Wygląda niezwykle apetycznie. Musi być delikatne i puszyste 🥰. Pozdrawiam i życzę dobrego tygodnia! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Moniu. Ciasta takiego nie znam, robiłam drożdzówkę na śmietanie ale ucieranego nigdy nie robiłam. Dziękuję więc za przepis, bo ciasto wygląda rewelacyjnie! Pewnie upiekę w najbliższym czasie, bo bardzo lubię takie ciacha z owocami i kruszonką. Mam u siebie w sklepie wciąż jeszcze śliwki, więc może ze śliwkami? Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego, nowego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda znakomicie. Nie robiłam ciasta na śmietanie. Już wiem, co upiekę za tydzień. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto 🍰 u mnie zima pełną parą ❄️ pozdrawiam🙂

    OdpowiedzUsuń