poniedziałek, 17 listopada 2025

Bułki warkocze z oliwą z oliwek

Dzień dobry 🙂 

Wiecie jak lubię piec pieczywo. W zeszły wtorek nastawiłam zakwas, ale niestety zepsuł się i trzeba było go wyrzucić. Wczoraj nastawiłam więc kolejny i proszę o trzymanie kciuków, aby tym razem się udał. Ale fakt że nie mam zakwasu nie może być przeszkodą aby upiec jakieś pieczywko. Moje dziewczyny są bardzo bułeczkowe, więc takie pieczywo piekę najczęściej. Ale nie byłabym sobą gdybym raz na jakiś czas zrobiła coś inaczej. I tym razem postawiłam na inny kształt bułeczek i podkręciłam smak oliwą. Bułki wyszły bardzo smakowite i całkiem urocze. A Wam jak się podobają? Ja jak zwykle przygotowałam bułki wieczorem i upiekłam je rano. Ale można zrobić w tradycyjny sposób. Serdecznie polecam 😍

Udanego tygodnia Wam życzę 😘 u mnie trochę szalony tydzień w pracy będzie.




600 g mąki pszennej typ 750

Ok. 350 ml wody 

1 opakowanie drożdży instant 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

3 łyżki oliwy z oliwek 


Do miski przełożyć mąki, sól,cukier oraz drożdże. Wymieszać.

Następnie dodać wodę i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. Dodać oliwę z oliwek i wyrabiać kolejne 3 minuty.

Ciasto podzielić na 10 równych części,u mnie po 100 g. Każdą porcję podzielić na 3 kawałki,z których uformować wałeczki o długości około 10 cm. Zapleść warkocz. Postąpić w ten sam sposób do wyczerpania ciasta.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego ranka wyjąć bułki z lodówki i zostawić na około 30-45 minut.

Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.








20 komentarzy:

  1. Myślałam, że to chałka ;D To fakt, zakwas potrafi płatać figle i czasami trzeba się obejść smakiem :/
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym taką bułeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki urocze :) widać, że umiesz pleść warkocze Moniczko :) trzymam kciuki za zakwas :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe wypieki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ te bułeczki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pięknie wyglądają... i do tego twarożek ze szczypiorem lub marmolada z imbirem... ach się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śliczne, małe bułeczki a la chałeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie świeżutkie, domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają jak chałki. Mniam mniam. Lubię takie. Pozdrowionka. Trzymaj się cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne warkocze! 😍 Wyobrażam sobie jak pięknie muszą pachnieć i pysznie smakować 🥰.
    Serdecznie pozdrawiam! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe bułeczki! Jak malowane.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No piękne wyszły, z taką lśniącą skórką... I nie straciły kształtu po upieczeniu, mistrzostwo! Twoje bułeczkowe córcie na pewno były zachwycone :-*

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne bułeczki, jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prześliczne Monia! Idealne, lśniące, puszyste ... I nic Ci nie popękały! Ja mam problem jak robię chałkę, bo zawsze mi w piekarniku splot pęka :-( Już staram się luźno przekładać paski, ale to nic nie daje. Twoje plecionki - perfekcyjne :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja osobiście uwielbiam wszytsko, co jest na bazie ciasta drożdżowego itd. Uwielbiam pracę na takiej masie i zerkanie na to, jak rośnie, pracuje :) No i potem ten cudny zapach idący z piekarnika ♥

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ te bułeczki wyglądają przepysznie, idealnie chrupiące i pięknie plecione. Już czuję ten zapach świeżego pieczywa z oliwą. 🥖

    OdpowiedzUsuń