Dzień dobry 🙂
Zainspirowana Helenką z bloga Moje Walijskie Pichcenie, upiekłam sernik na bazie serków homogenizowanych. Do tej pory ten rodzaj serka używałam tylko do sernika na zimno,bo okazuje się błędem bo pieczony też wychodzi piękne i pysznie. Ja przygotowałam taką większą porcję bo zabrałam do pracy i wszystkim bardzo smakowało. Mnie także,😉
Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu Wam życzę 😘
Spód:
150 g mąki pszennej
70 g mąki krupczatki
20 g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g masła ( miękkiego)
2 żółtka rozm M
50 g drobnego cukru
Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego naturalnego
130 g cukru
2 opakowania budyniu śmietanowego ( po 40 g każdy bez cukru)
80 g roztopionego masła
3 jajka rozm L
60 g porzeczek czerwonych
100 g borówek
Kruszonka:
50 g masła
50 g drobnego cukru
100 g masła
Forma: 23*26 cm
Spód:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec przez 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa serowa:
Serek i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć serek, cukier oraz jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać masło i budynie i ponownie wymieszać.
Przelać na spód. Ułożyć umyte i suche owoce.
Kruszonka:
Do pojemnika blendera z ostrzami przeoczyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obficie posypać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 70 minut.
Następnie studzić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut,a potem kolejne 30 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie zostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia a potem wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Uwielbiam serniki, więc i ten na pewno bym mi smakował :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością, sernik dobry na wszystko 😉
UsuńOmom omom ależ pysznie wygląda ten serniczek!♥️ Serdeczności 🙂
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że też jestem nim zachwycona, nieskromnie mówiąc 🤣
UsuńŚwietny przepis. Na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, zdecydowanie polecam przepis 😀
UsuńCzesc Monia :) Ależ to brzmi jak sernikowe niebo 😍🍰
OdpowiedzUsuńSerki homogenizowane w wersji pieczonej? No kto by pomyślał! A tu proszę – przepis jak złoto i do tego te porzeczki z borówkami… lato zamknięte w cieście 🫐🍒☀️
Totalnie kupiło mnie to zdanie: „wzięłam do pracy i wszystkim smakowało” – no wiadomo, domowe ciasto w biurze to waluta lepsza niż podwyżka 😄
Zapisuję przepis, bo to wygląda jak coś, co znika zanim zdążysz powiedzieć „kruszonka” 🙈
Dzięki za inspirację i smacznego weekendu!
Też jestem zachwycona jak świetnie to wyszło. Obawiałam się, że serek homogenizowany jest za płynny a wyszło wszystko pięknie.
UsuńNo w mojej pracy jest większa szansa na ciasto ( nie tylko ode mnie) niż na podwyżkę 😉
Gorące pozdrowienia 😘
Kusisz kochana, a ja na diecie. Uwielbiam sernik w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńDieta nie zając nie ucieknie,a sernik może 😁
UsuńTeż ostatnio zrobiłam sernik z serków homogenizowanych, ale w przepisie było jeszcze mascarpone, rozpuszczona biała czekolada i orzechy :)
OdpowiedzUsuńNo to dopiero przepis sztos! Aż ślinka cieknie!
Usuńdaj mnie na wynos:D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem będę pamiętać o Tobie 😀
UsuńPysznie wygląda ,jeszcze z serków homogenizowanych nie piekłam, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😀
UsuńNoooo, wygląda rewelacyjnie. I jestem przekonana, że wspaniale smakuje, bo patrząc na Twoje zdjęcia dostałam ślinotoku. Monia!!! Tworzysz cuda, jesteś dla mnie mistrzem nad mistrzami i jednocześnie niesamowitą inspiracją!!! Uściski!!!
OdpowiedzUsuńIwonko Twoje słowa to radość dla moich uszu. Miło mi że tak o mnie myślisz,bo ja bardzo często w siebie nie wierzę więc tym bardziej mi miło 😀
UsuńGorące pozdrowienia Kochana 🩷
Ale apetyczne to Twoje ciacho! Chętnie bym się nim poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na degustacje 🙂
Usuńzapowiada się przepysznie - musze wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 😀
UsuńChyba każdy sernik jest pycha, a jak jeszcze nie jest skomplikowany w przygotowaniu, to tym bardziej mam ochotę upiec :) U mnie w ten weekend wypieków brak, ale rozbiłam wczoraj pierogi z serem i czarna porzeczką na słodko, ojeju jakie to odore było ♥ Powinno być z jagodami ale tych nie mam, a porzeczka czarna pięknie w tym roku obrodziła i jest słodziutka.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, że chyba każdy sernik jest przepyszny. Ale Twoje pierogi z serem i czarną porzeczką brzmią przepysznie!
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂
Bardzo apetyczny wyszedł Ci ten serniczek, chociaż upiekłam szarlotkę to i tak cieknie mi ślinka na twój sernik ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że Ci się podoba mój pomysł 🙂
UsuńJakie ładne, kolorowe i apetyczne są te zdjęcia! A smak na pewno jest pierwszoklaśny, bo Helenka to specjalistka od dobrych wypieków.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Kochana 🩷
UsuńSerniczek palce lizać 👍😋😋😋
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Takiego z serka homogenizowanego jeszcze nie robiłam, ale ostatnio posmakował mi pieczony z jogurtu naturalnego (smakuje łudząco podobnie do takiego z sera, a jest znacznie mniej pracochłonny).
OdpowiedzUsuńTak, taki z jogurtu naturalnego też jest fajnym rozwiązaniem.
UsuńOooo, bardzo mi miło! Dzięki Monia za skorzystanie z przepisu 😘. Jeśli smakował, tak jak wygląda - to sztos! Mniam mniam ... już bym jadła 😀😀 Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za inspirację 💗
UsuńGorące pozdrowienia 😘
Sernik zawsze jest pyszny! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń