sobota, 26 lipca 2025

Prosty wakacyjny sernik na kruchym spodzie z kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Zainspirowana Helenką z bloga Moje Walijskie Pichcenie, upiekłam sernik na bazie serków homogenizowanych. Do tej pory ten rodzaj serka używałam tylko do sernika na zimno,bo okazuje się błędem bo pieczony też wychodzi piękne i pysznie. Ja przygotowałam taką większą porcję bo zabrałam do pracy i wszystkim bardzo smakowało. Mnie także,😉

Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu Wam życzę 😘 




Spód:

150 g mąki pszennej 

70 g mąki krupczatki 

20 g kakao 

1 łyżka proszku do pieczenia 

80 g masła ( miękkiego)

2 żółtka rozm M 

50 g drobnego cukru 

Masa serowa:

1 kg serka homogenizowanego naturalnego 

130 g cukru 

2 opakowania budyniu śmietanowego ( po 40 g każdy bez cukru)

80 g roztopionego masła 

3 jajka rozm L

60 g porzeczek czerwonych 

100 g borówek 

Kruszonka:

50 g masła 

50 g drobnego cukru 

100 g masła 

Forma: 23*26 cm



Spód:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec przez 12 minut. Wyjąć i ostudzić.

Masa serowa:

Serek i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przełożyć serek, cukier oraz jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać masło i budynie i ponownie wymieszać.

Przelać na spód. Ułożyć umyte i suche owoce.

Kruszonka:

Do pojemnika blendera z ostrzami przeoczyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obficie posypać ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 70 minut. 

Następnie studzić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut,a potem kolejne 30 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie zostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia a potem wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.







36 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, więc i ten na pewno bym mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omom omom ależ pysznie wygląda ten serniczek!♥️ Serdeczności 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać że też jestem nim zachwycona, nieskromnie mówiąc 🤣

      Usuń
  3. Świetny przepis. Na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło, zdecydowanie polecam przepis 😀

      Usuń
  4. Czesc Monia :) Ależ to brzmi jak sernikowe niebo 😍🍰
    Serki homogenizowane w wersji pieczonej? No kto by pomyślał! A tu proszę – przepis jak złoto i do tego te porzeczki z borówkami… lato zamknięte w cieście 🫐🍒☀️

    Totalnie kupiło mnie to zdanie: „wzięłam do pracy i wszystkim smakowało” – no wiadomo, domowe ciasto w biurze to waluta lepsza niż podwyżka 😄
    Zapisuję przepis, bo to wygląda jak coś, co znika zanim zdążysz powiedzieć „kruszonka” 🙈

    Dzięki za inspirację i smacznego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zachwycona jak świetnie to wyszło. Obawiałam się, że serek homogenizowany jest za płynny a wyszło wszystko pięknie.
      No w mojej pracy jest większa szansa na ciasto ( nie tylko ode mnie) niż na podwyżkę 😉
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  5. Kusisz kochana, a ja na diecie. Uwielbiam sernik w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio zrobiłam sernik z serków homogenizowanych, ale w przepisie było jeszcze mascarpone, rozpuszczona biała czekolada i orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ,jeszcze z serków homogenizowanych nie piekłam, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Noooo, wygląda rewelacyjnie. I jestem przekonana, że wspaniale smakuje, bo patrząc na Twoje zdjęcia dostałam ślinotoku. Monia!!! Tworzysz cuda, jesteś dla mnie mistrzem nad mistrzami i jednocześnie niesamowitą inspiracją!!! Uściski!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko Twoje słowa to radość dla moich uszu. Miło mi że tak o mnie myślisz,bo ja bardzo często w siebie nie wierzę więc tym bardziej mi miło 😀
      Gorące pozdrowienia Kochana 🩷

      Usuń
  9. Ale apetyczne to Twoje ciacho! Chętnie bym się nim poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapowiada się przepysznie - musze wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba każdy sernik jest pycha, a jak jeszcze nie jest skomplikowany w przygotowaniu, to tym bardziej mam ochotę upiec :) U mnie w ten weekend wypieków brak, ale rozbiłam wczoraj pierogi z serem i czarna porzeczką na słodko, ojeju jakie to odore było ♥ Powinno być z jagodami ale tych nie mam, a porzeczka czarna pięknie w tym roku obrodziła i jest słodziutka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, że chyba każdy sernik jest przepyszny. Ale Twoje pierogi z serem i czarną porzeczką brzmią przepysznie!
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  12. Bardzo apetyczny wyszedł Ci ten serniczek, chociaż upiekłam szarlotkę to i tak cieknie mi ślinka na twój sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że Ci się podoba mój pomysł 🙂

      Usuń
  13. Jakie ładne, kolorowe i apetyczne są te zdjęcia! A smak na pewno jest pierwszoklaśny, bo Helenka to specjalistka od dobrych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek palce lizać 👍😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam serniki. Takiego z serka homogenizowanego jeszcze nie robiłam, ale ostatnio posmakował mi pieczony z jogurtu naturalnego (smakuje łudząco podobnie do takiego z sera, a jest znacznie mniej pracochłonny).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taki z jogurtu naturalnego też jest fajnym rozwiązaniem.

      Usuń
  17. Oooo, bardzo mi miło! Dzięki Monia za skorzystanie z przepisu 😘. Jeśli smakował, tak jak wygląda - to sztos! Mniam mniam ... już bym jadła 😀😀 Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za inspirację 💗
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  18. Sernik zawsze jest pyszny! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń