Witajcie:)
Macie ochotę na prościutkie i jednocześnie przepyszne ciasto? Zrobiłam je na kwaśnej śmietanie. Przygotowanie zajmuje raptem 5 minut,można wymieszać łyżką. W sumie sprawienie owoców do ciasta trwa ciut dłużej 😆ogromnym plusem jest to że jedyny tłuszcz to ten ze śmietany. Zachęceni? Zapraszam na przepis 🙂
400 g kwaśnej śmietany-12%
450 g mąki orkiszowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
75 g cukru
100 g erytrolu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wierzch:
2 antonówki
5-6 śliwek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Forma: 24*28 cm
Śmietanę wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzała. Następnie dodać do niej jajka oraz oba cukry i dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i cynamonem. Dodać do mokrych składników i szybko wymieszać.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać.
Owoce umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na 8. Śliwki pokroić na ćwiartki. Przełożyć owoce do małej miski, dodać cukier i cynamon. Wymieszać aby się obtoczyły w tej mieszance.
Owoce obficie układać na wierzchu ciasta. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec około 40 minut, po 20 wyłączyć termoobieg. Wyjąć I ostudzić na kratce, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
100 g to około 200 kcal.
Pycha :) jabłka i cynamon to idealne połączenie na jesień :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się to kwintesencja jesieni:)
UsuńPyszne, dietetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspaniałe ciacho kochana. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, ja też właśnie bardzo lubię
UsuńSmakowite, a do tego fit :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń