Dzień dobry:)
I zaczynamy kolejny tydzień, do tego pierwszy pełny tydzień nowego roku szkolnego. Dla rodziców to też trudny czas, bo trzeba myśleć co dobrego a jednocześnie zdrowego przygotować do szkół na drugie śniadanie. Ja ostatnio " wymyśliłam" takie ciacha. Wyszły naprawdę ciekawe, a do tego zużyłam przejrzałe banany i znowu nic się nie zmarnowało czyli same plusy;)
220 g dojrzałych bananów
200 g mąki orkiszowej jasnej +2 łyżki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g oleju kokosowego
50 g erytrolu
Szczypta soli
Banana rozgnieść widelcem. Mąkę wymieszać z soda i solą, odstawić na bok. Do miski przełożyć olej i erytrol. Zmiksować na krem. Następnie dodać banana i ponownie zmiksować, do połączenia. Mąkę dodać w dwóch partiach i za każdym wymieszać mikserem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce obtoczyć w mące i nabierać porcję ciasta i formować kulki, lekko je spłaszczyć. Szklankę o płaskim dnie również zanurzyć w mące i przycisnąć do każdego ciastka, za każdym razem oprószyć szklankę mąką. Nadmiar mąki " wymieść " przy pomocy pędzelka silikonowego.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i wstawić ciastka na 8-11 minut,w zależności od sprawności piekarnika.
14 ciastek po około 110 kcal.
Uwielbiam taką recyklingową kuchnię :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne ciasteczka <3
Kasiu ja też bardzo lubię taką kuchnię i często tworzę różności:)
UsuńNa pewno przepyszne, w sam raz na śniadanko. Podoba mi się wykonanie. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam:)
UsuńBardzo apetyczne :) można zabrać ze sobą do pracy lub spakować dziecku do szkoły :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, moje córcie wróciły do szkoły i lubię im sprawić coś pysznego do śniadaniówki.
UsuńUwielbiam takie ciasteczka! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i również pozdrawiam:)
Usuńurocze ciasteczka
OdpowiedzUsuńDzięki Izuś:)
UsuńŚwietnie to sobie wykombinowałaś Moniko!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki, bardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuń