Dzień dobry:)
Zapraszam na ciastowy przepis. W końcu jest weekend. Tym razem do wykonania ciasta wykorzystałam wszystkie resztki, końcówki czy produkty, które mogłyby się zmarnować. Dlatego większość ciasta stanowią brzoskwinie. Wszyscy wiemy jak nietrwałe są to owoce. A ja niestety za dużo kupiłam i mogło skończyć się to katastrofą;) Dlatego trzeba było je przerobić i tak powstało to pyszne i w sumie proste ciasto . Poza sezonem można przygotować z owocami z puszki,wtedy ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do przerabianie domowych zapasów. Udanego weekendu:)
Spód:
120 g suchego biszkoptu bez cukru lub kruchych ciasteczek
Garść małych biszkopcików
40 g melasy
50 g masła - roztopić
2 łyżki mleka
Masa:
550 g puree z brzoskwiń
340 g jogurtu greckiego
3 łyżki erytrolu
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
3,5 plastra ananasa
1 galaretka cytrynowa bez cukru
Spód:
Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Biszkopt lub ciastka zmielić w blenderze lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać melasę i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie się kruszyć dodać mleko i dokończyć wyrabianie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać dookoła tortownicy. W środku ułożyć małe biszkopty i wstawić do lodówki na około godzinę.
Masa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Brzoskwinie umyć, osuszyć i obrać. Wyjąć pestki i zmiksować na puree. Przelać do rondelka, dodać erytrol i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Ostrożnie wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia.
Wykończenie:
Na wierzchu ułożyć połówki ananas i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.
Wygląda intrygującą, na pewno chętnie bym spróbował. Pozdrawiam ciepło. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam:)
UsuńAleż to ciasto kusi.
OdpowiedzUsuńDiano i taki chcialam osiągnąć efekt;)
UsuńAleż to musi być pyszne, na sam widok od razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńPyszny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iza!
UsuńWygląda niesamowicie smacznie!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków <3
Serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję Kasiu,starałam się żeby wyszło smacznie:)
Usuńchętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
Usuńbardzo lubię tego typu ciasta
OdpowiedzUsuńTakie resztkowe przepisy zawsze są najlepsze :-)Świetne ciacho!!!
OdpowiedzUsuń