środa, 9 sierpnia 2023

Pikantny koktajl z czereśni i pomidorów

Dzień dobry:)

Zapraszam na drugi pomysł z wykorzystaniem pomidorów do koktajlu. Ten w odróżnieniu do tego poprzedniego był bardzo aromatyczny. Myślę, że ten pyszny smak pomidorów wyciągnął pieprz cayenne. Tak, tak dobrze słyszycie, dodałam pieprz do koktajlu. Doskonale podkręca smak i metabolizm, a przy tym nie jest ostry w smaku. Pikantność czuć w ostatniej fazie. Ten koktajl smakował mi szczególnie spośród tych, które ostatnio popełniłam. Ten przepis jest tym do którego będę chętnie wracać. No i ten obłędny kolor. Jak dla mnie wygląda jak luksusowy napój,a to tylko pomidory i czereśnie. Zapraszam na kolejny piękny w kolorze i smakowity koktajl 😀





300 g czereśni - waga bez pestek

2 pomidory -ok. 400 g

2 torebki herbaty malinowej

200 ml wrzątku

1 łyżka miodu

Szczypta pieprzu cayenne


Herbatkę zaparzyć pod przykryciem, następnie ostudzić i schłodzić.

Czereśnie i pomidory umyć i osuszyć. Z czereśni usunąć pestki.

Przełożyć do dzbanka, dodać zimną herbatę oraz miód i pieprz ( ilość zależy od preferencji). Zmiksować na gładko. Podawać schłodzone. Smacznego.

* Można również zaserwować z kostkami lodu i zamiast na śniadanie w pracy wypić go jako deser na orzeźwienie.





9 komentarzy:

  1. o tego połączenia jeszcze nie testowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy koktajl. Chętnie bym spróbowała jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie, które z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam. Musi być oryginalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie świetna sprawa na wykorzystanie czereśni, za którymi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy taki koktajl by mi zasmakował, ale na pewno bym spróbowała :D
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie smaków, ale ponieważ i pomidory i czereśnie lubię to wychodzę z założenia, że dobre, dobrego nie zepsuje :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie smaków bardzo ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń