Dzień dobry 🙂
I kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, chyba ostatni w tym roku...przepis wykonany 10 maja a opublikowany dopiero dziś...a do dziś nic innego z rabarbarem nie zrobiłam stąd moja obawa, że to ostatni pomysł z tym składnikiem. A że u mnie niestety nic nie może być normalnie, to do przygotowania kompotu użyłam dżemu zamiast innych owoców. Była potrzeba zużycia dżemu aby się nie zmarnował,a że nie miałam innego pomysłu to poszedł na kompot o okazało się że to całkiem dobry pomysł 😉 jeśli Was zaciekawiłam tym połączeniem to serdecznie zapraszam do przygotowania takiego napoju. Na nadchodzące upały będzie w sam raz!
Gorące uściski 😘
500 g rabarbaru
150 g dżemu z owoców leśnych
100 g cukru
Sok z 1 małej cytryny
2 litry wody
Rabarbar umyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier,sok z cytryny i odłożyć na pół godziny.
Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać dżem oraz wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości rabarbaru. W razie konieczności dodać więcej cukru. Podawać zimne lub gorące. Smacznego.
To rzeczywiście ciekawy pomysł z tym dżemem.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńUwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńJest nas spora grupa wielbicieli rabarbaru 😉
UsuńPiękny kolor, ciekawy skład. Uwielbiam kompot z rabarbaru!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, kompot z rabarbaru to klasyka która zawsze się obroni.
UsuńTeż tak robiłam, to już ostatni moment aby zamrozić rabarbar na zimowe ciasta.Mama mawiała ze rabarbar używa się do 30 czerwca, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej zasadzie,a więc pora zrobić zapasy 😉
UsuńKompot z rabarbaru lubię , ale nigdy nie piłam takiego z dodatkiem dżemu.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, warto!
UsuńFajny kompot Moniczko :) kreatywnie, zawsze będę popierać kuchnię zero waste :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję,ja też lubię gotować w tym nurcie. Gorące pozdrowienia 😘
Usuńkolor ma mega mocny:D
OdpowiedzUsuńTo zasługa dżemu, myślę że kolor bardzo zachęca do wypróbowania pomysłu.
UsuńPyszny i orzeźwiający! I nic się nie marnuje 🙂
OdpowiedzUsuńCzyli pomysł idealny nieskromnie mówiąc 🤣
UsuńPiękny kolor kompotu, pobudza kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania 🙂
UsuńTeraz lecisz z przepisami tak szybko, że nie nadążam z próbowaniem :)
OdpowiedzUsuńAniu to są przepisy zrobione wcześniej ale niestety nie opublikowane. Ale nowe się już tworzą 💪😁
UsuńTakiego kompotu jeszcze nie kosztowałam!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam!
UsuńBardzo ciekawie i kreatywnie, chętnie spróbowałabym takiego kompotu:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Lubię poeksperymentować w kuchni.
UsuńJaki doskonały pomysł na wykorzystanie dżemu!!!
OdpowiedzUsuńSama bym na to nie wpadła :)
Jak zwykle piękne zdjęcia, Monia...
Mocno Cię przytulam!
Iwonko moja głowa mnie też czasem zaskakuje, niestety nie zawsze pozytywnie ale tym razem udało jej się wymyślić coś dobrego. Miło mi że zdjęcia się podobają bo sporo wysiłku wkładam w to żeby były zachęcające do wypróbowania pomysłu. Gorące uściski 😘
UsuńDawno nic nie robiłam z rabarbaru. Muszę koniecznie to nadrobić. Dziękuję za przypomnienie i trzymam kciuki za wyniki naboru. 😉😊
OdpowiedzUsuńPrzepyszny kompot! Uwielbiam takie przepisy zero waste 🧡🧡
OdpowiedzUsuńPrzesyłam uściski! 🤗🧡
uwielbiam rabarbarowy kompot
OdpowiedzUsuń