Dzień dobry 🙂
Sezon na rabarbar jeszcze całkiem nam nie umknął, więc mogę jeszcze podrzucić Wam pomysł na pyszne i proste ciasto. Proste w przygotowaniu ( można bez użycia miksera), smakowite bo wszystko co z kruszonką jest pyszne, prawda? Zapraszam więc na przepis i udanego tygodnia życzę! Ja w oczekiwaniu na męża, znowu wyjechał służbowo na tydzień 😔
Wracając jeszcze do tematu mojej córki to ja tą wcześniejszą decyzję podjąłam bez konsultacji z nią. I dlatego była taka zdziwiona, że nic kulinarnie się u nas nie dzieje. Oczywiście będę trzymać rękę na pulsie, więc gdybym od września zdarzały się dłuższe przerwy w publikacji to będziecie wiedzieć, że się uczę 😁
240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g erytrolu zmielonego na puder
65 go margaryny wegańskiej
300 g śmietany 12%
2 jajka
280 g rabarbaru
Aromat migdałowy
Kruszonka:
15 g erytrolu
15 g masła
15 g mąki pszennej
Tortownica 22 cm
Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć śmietanę, dodać erytrol,dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
W mniejszej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na cieście.
Składniki kruszonki przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obsypać obficie ciasto. Piec w 180 st około 45 minut,do suchego patyczka. Smacznego.
To ulubione ciasto mojej mamy.
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za Ciebie i Twoją córkę :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem.
Pozdrawiam serdecznie :)
Wow, jaki prosty przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOhh do kawy dodatek idealny 😉
OdpowiedzUsuńGdzie dostałaś wegańską margarynę?
Ojojoj cóż za smakołyki :) Co roku piekę ciasto na rabarbarze, a w tym roku skusiłam się też na dżem z rabarbaru :) Pychotka ♥ Pozdrawiam ciepło ♥
OdpowiedzUsuńJakie cudowne ciacho :) super, że wróciłaś do blogowania :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/