czwartek, 26 czerwca 2025

Kompot z rabarbaru i dżemu ( zero waste)

Dzień dobry 🙂 

I kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, chyba ostatni w tym roku...przepis wykonany 10 maja a opublikowany dopiero dziś...a do dziś nic innego z rabarbarem nie zrobiłam stąd moja obawa, że to ostatni pomysł z tym składnikiem. A że u mnie niestety nic nie może być normalnie, to do przygotowania kompotu użyłam dżemu zamiast innych owoców. Była potrzeba zużycia dżemu aby się nie zmarnował,a że nie miałam innego pomysłu to poszedł na kompot o okazało się że to całkiem dobry pomysł 😉 jeśli Was zaciekawiłam tym połączeniem to serdecznie zapraszam do przygotowania takiego napoju. Na nadchodzące upały będzie w sam raz! 

Gorące uściski 😘 




500 g rabarbaru 

150 g dżemu z owoców leśnych 

100 g cukru 

Sok z 1 małej cytryny 

2 litry wody 



Rabarbar umyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier,sok z cytryny i odłożyć na pół godziny.

Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać dżem oraz wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości rabarbaru. W razie konieczności dodać więcej cukru. Podawać zimne lub gorące. Smacznego.










29 komentarzy:

  1. To rzeczywiście ciekawy pomysł z tym dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, ciekawy skład. Uwielbiam kompot z rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, kompot z rabarbaru to klasyka która zawsze się obroni.

      Usuń
  3. Też tak robiłam, to już ostatni moment aby zamrozić rabarbar na zimowe ciasta.Mama mawiała ze rabarbar używa się do 30 czerwca, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz słyszę o takiej zasadzie,a więc pora zrobić zapasy 😉

      Usuń
  4. Kompot z rabarbaru lubię , ale nigdy nie piłam takiego z dodatkiem dżemu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny kompot Moniczko :) kreatywnie, zawsze będę popierać kuchnię zero waste :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję,ja też lubię gotować w tym nurcie. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. To zasługa dżemu, myślę że kolor bardzo zachęca do wypróbowania pomysłu.

      Usuń
  7. Pyszny i orzeźwiający! I nic się nie marnuje 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny kolor kompotu, pobudza kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz lecisz z przepisami tak szybko, że nie nadążam z próbowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu to są przepisy zrobione wcześniej ale niestety nie opublikowane. Ale nowe się już tworzą 💪😁

      Usuń
  10. Takiego kompotu jeszcze nie kosztowałam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie i kreatywnie, chętnie spróbowałabym takiego kompotu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Lubię poeksperymentować w kuchni.

      Usuń
  12. Jaki doskonały pomysł na wykorzystanie dżemu!!!
    Sama bym na to nie wpadła :)
    Jak zwykle piękne zdjęcia, Monia...
    Mocno Cię przytulam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko moja głowa mnie też czasem zaskakuje, niestety nie zawsze pozytywnie ale tym razem udało jej się wymyślić coś dobrego. Miło mi że zdjęcia się podobają bo sporo wysiłku wkładam w to żeby były zachęcające do wypróbowania pomysłu. Gorące uściski 😘

      Usuń
  13. Dawno nic nie robiłam z rabarbaru. Muszę koniecznie to nadrobić. Dziękuję za przypomnienie i trzymam kciuki za wyniki naboru. 😉😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszny kompot! Uwielbiam takie przepisy zero waste 🧡🧡
    Przesyłam uściski! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam rabarbarowy kompot

    OdpowiedzUsuń