niedziela, 22 czerwca 2025

Babka migdałowa - makowa

Dzień dobry 🙂 

Z przyjemnością informuję, że mogę wrócić do pieczenia, blogowania i do Was. Dziś moja córka przeprowadziła ze mną rozmowę. Zapytała czemu ostatnio jestem jakaś taka smutna, jakby zdenerwowana i czemu już dawno nic nie piekłam i nie robiłam zdjęć. Powiedziałam, że odpuszczam sobie moje hobby żeby zająć się Nią i Jej nauką. Powiedziała mi, że od września bardzo się przyłoży i że nie mogę porzucać swojego hobby. Cieszę się podwójnie! Po pierwsze dlatego, że chyba dotarło do niej jak ważne jest świadectwo w ósmej klasie. A po drugie dlatego, że mogę wrócić do tego co tak lubię i sprawia mi przyjemność. Wracam więc. Póki co z przepisami wcześniej zgromadzenymi, ale mam nadzieję że na nowo rozkręci się moja wena i radość z gotowania. Będzie mi więc bardzo miło jeśli będziecie do mnie nadal zaglądać.

Dziś babka, prosta, smaczna i na niedużą porcję. Chyba Wam wspominałam, że z wypadu do Krynicy Morskiej przed świętami Wielkanocnymi wróciłam z taką foremką? Serdecznie zapraszam na przepis 🫶🫶🫶




100 g mielonych migdałów 

150 g mąki pszennej 

30 g maku 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

135 g drobnego cukru 

3 jajka rozm M 

100 g miękkiego masła 

1 opakowanie gotowego lukru 


Do misy robota przełożyć masło, dodać cukier i ucierać aż masło napuszy się i pojaśnienieje. Następnie dodawać po jednym jajku,za każdym dając czas aby jajko wymieszało się z tłuszczem.

W mniejszej misce wymieszać mąkę, migdały i mak,wraz z proszkiem do pieczenia i przesiać do mokrych składników. Wymieszać do połączenia.

Foremkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st z termoobiegiem około 40 minut lub do suchego patyczka. 

Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Uwolnić z formy. Oblać lukrem ( według instrukcji na opakowaniu) i udekorować ozdobami cukrowymi. Smacznego.









27 komentarzy:

  1. Taka babka jest idealnym dodatkiem do filiżanki herbaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, smak migdałów lepiej komponuje się z herbatą niż z kawą, moim zdaniem 🙂

      Usuń
  2. Uwielbiam taką babkę. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też i to naprawdę bardzo. Nawet nie sądziłam że tak mi będzie smutno bez bloga.

      Usuń
  4. Bardzo się cieszę, że do nas wróciłaś oraz, że córka sprawiła Ci tyle radości. Trzymam kciuki i wierzę, że od września nauka będzie dla niej tylko przyjemnością :)
    A babeczka piękna! Podoba mi się dodatek mielonych migdałów. Musi mieć świetną konsystencję i piękny aromat 🥰
    Pozdrawiam ciepło i ślę uściski! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu. Też liczę że córcia będzie odpowiedzialna,no i oczywiście będę miała na nią oko 😉
      Babka rzeczywiście była bardzo aromatyczna i dosyć wilgotna dziękuję dodaniu migdałów.
      Gorące uściski i pozdrowienia 🙂

      Usuń
  5. Bardzo cieszę się, że wróciłaś i u Was wszystko dobrze. :) Fajna babka, apetyczna. Miłego dalszego blogowania. Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się bardzo cieszę i bardzo dziękuję za miłe słowa 😘

      Usuń
  6. Idealna do kawy, mniam🤗☕
    Smacznie pozdrawiam kochana😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  7. Babeczka wygląda pysznie. Zauważyłam twoją nieobecność, tym bardziej cieszę się, że masz powody do radości i to podwójne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet nie wiesz jak się cieszę bo Twoje przepisy są dla mnie wielką inspiracją 😊Masz mądre i wspaniałe córeczki ❤️ pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jest mi niezmiernie miło z powodu Twoich słów, tym bardziej się cieszę że mogłam wrócić do Was! 🪷💛

      Usuń
  9. Miałam okres, że uwielbiałam piec babki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetetycznie wygląda babka, u nas w niedzielę odpust to też coś upiekę ale chyba z truskawkami i galaretką, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki i galaretka, przepyszna klasyka która zawsze się obroni 🩷
      Wszystkiego dobrego 🙂

      Usuń
  11. Nawet nie wiesz, Monia, jak bardzo się cieszę, że wróciłaś.
    Ale chyba najbardziej się cieszę, że u Ciebie wszystko się poukładało oraz z tego, że masz taką mądrą i empatyczną córkę... gratuluję!
    Wiesz, że zawsze jesteś dla mnie inspiracją, więc tym bardziej moja radość jest podwójna :)
    Trzymaj się cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko! Twoje słowa to miód na moje serce! Ogromnie Ci dziękuję za te słowa! Będę się starała sprostać Twoim oczekiwaniom 😘
      Gorące uściski 😘

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  12. Miło, że znów jesteś Moniko. Trzymam kciuki, by Młoda dotrzymała słowa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i też trzymam kciuki 😉
      Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  13. Zrobiłabym..., ale bez maku :) super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście nie wpłynie znacząco na konsystencję więc można pominąć.
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń