Dzień dobry 🙂
Dzisiaj choinki, ale w innym wydaniu. Tym razem to babeczki. W smaku są naprawdę smaczne, ale szczerze mówiąc liczyłam że ten pył z pistacji będzie bardziej widoczny. Ale mimo wszystko takie babeczki będą miło ozdobą stołu. Podoba się Wam ten pomysł? 🙂
Dzisiaj chciałabym bym Was zaprosić na blog Ani czyli Książkowy Las Anki. Przyznam szczerze że sama znam ten blog od niedawna, ale jestem nim szczerze zachwycona. Autorka tak doskonale pisze recenzję książek, że jestem w stanie sięgnąć po gatunki, które zwykle omijam. A Ania tak napisze, tak zaciekawi że chcę się przeczytać już zaraz 😁 serdecznie zapraszam do zaglądania do Ani 🙂🩷🩵
Babeczki:
3 jajka rozm. M
150 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok i skórka z 1/2 pomarańczy
Dekoracja:
50 g pistacji ( waga bez łupin)
80 g białej czekolady
1 łyżka śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Odrobina wrzątku
Babeczki:
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na jasną i puszystą masę, około 3-4 minuty. Dodać skórkę i sok z pomarańczy i wymieszać. Stale miksując dodawać olej i miksować do połączenia składników.
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do miski i delikatnie wymieszać aby nie było grudek.
Z papieru do pieczenia wyciąć 8 kół o średnicy około 18 cm.
Następnie każde koło naciąć tak jak na zdjęciu:
Uformować papier w stożek i spiąć spinaczem lub zszyć zszywaczem
Każdy stożek włożyć do słoiczka lub specjalnej wysokiej metalowej foremki na muffiny ( ja nie mam więc były słoiki). Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto do stożków.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Uwolnić ze słoiczków. W razie zbytniego wyrośnięcia ciasta można go wykroić aby wyjąć babeczkę.
Dekoracja:
Obrane pistacje zmielić w młynku do kawy. Wysypać na płaskie naczynie lub papier do pieczenia.
Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Każdą babeczkę przyciąć,aby miała płaski spód i smarować czekoladą przy pomocy pędzla a następnie obtaczać w pistacjach. Oprószyć cukrem pudrem.
Odłożyć na kratkę.
Z cukrem pudrem i wrzątku przygotować lukier i oblać wierzchołki choinek. Można dodatkowo udekorować gwiazdeczkami. Smacznego.
Kolejny, świetny pomysł. Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci się podobają Wiolu 🩷
UsuńSuper, świetny pomysł. Bardzo efektowne choinki. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miłe słowa 🙂
Usuńale świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńOOOoooo , takich ciasteczek jeszcze nie widziałam. W kolejnym roku na święta muszą zagościć na naszym stole.
OdpowiedzUsuńCzyli już będzie na co czekać za rok 😀
UsuńBardzo fajny pomysł i zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńU mnie zniknęły w jedno popołudnie 😁
UsuńAle ekstra!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńPomysł świetny! Tak niewiele trzeba żeby takie cudeńka wyczarować:)
OdpowiedzUsuńWszystkich Twoich pomysłów nie da się wykorzystać teraz ale zrobiłam sobie notatnik i przenoszę przepisy "na potem":)
Na pewno się przydadzą 🤗
Ojej Kochana ale zrobiłaś mi dzień tymi słowami, aż się wzruszyłam 😘 ogromnie Ci dziękuję 😘💜🩷💜
Usuń❤️❤️
UsuńNiesamowite !!! Sporo pracy przy nich, ale na pewno warto. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńNo trochę trzeba się pobawić, ale tak jak mówisz zdecydowanie warto to zrobić. Bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷
UsuńSuper pomysł, podziwiam ;) ja jestem zbyt leniwa ;0
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :*
Pozdrawiam w przerwie między robieniem ciasteczek cytrynowych :)
W to lenistwo to nie wierzę, czytanie tylu książek to nie lada wyzwanie. Okazuje się że ja też jeszcze muszę upiec jakieś ciasteczka bo pierniczki znikają w błyskawicznym tempie 😉
UsuńKochana tak świetnego pomysłu na babeczki to dawno nie widziałam :D Rewelacyjne ^_^
OdpowiedzUsuńIwonka pięknie dziękuję, miło mi że pomysł się podoba 🙂
UsuńCzadowe babeczki 😍 Wyglądają pięknie 🧡
OdpowiedzUsuńKasiu ślicznie dziękuję 😀
UsuńSuper pomysł. Ostatnio znalazłam przepis na szyszki, które później były oprószane cukrem pudrem. Też bajecznie wyglądały. Ale twoje choineczki łatwiej zjeść 😁
OdpowiedzUsuńMówisz o tych szyszkach z płatków czekoladowych? Jeszcze ich nie robiłam, ale rzeczywiście wyglądają obłędnie. A babeczki znikają w 2-3 kęsy 😁
UsuńŚwietna są te choineczki :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
Usuń