Dzień dobry:)
Macie ochotę na ciasteczka? Jeśli tak to dobrze trafiliście 😉 dziś zapraszam na wersję korzenną i w sumie bardzo prostą a jak zawsze urokliwą. Przyznam się szczerze, że początkowo zastanawiałam się czy przepis opublikować bo w sumie pomysł w zasadzie banalny i nie jest trudny w wykonaniu. Ale zaraz sobie przypominałam że ja ten trochę więcej niż 10 lat temu też na początku szukałam prostych przepisów do wykonania, bo nie od razu Kraków zbudowano. I może i do mnie zajrzy ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem i pomyśli:" Hej to pomysł dla mnie, dam radę to zrobić". I tak oto te urocze serca są dziś na blogu 🤗
Ja dziś mocno zakasuje rękawy i do dzieła. A jak u Was prace?
350 g mąki pszennej
30 g czekolady w proszku
2 łyżeczki przyprawy do piernika - najlepiej domowej*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 jajko
120 g erytrolu - może też być drobny cukier
160 g miodu
110 g miękkiego masła lub margaryny roślinnej
W misce wymieszać mąkę, czekoladę, przyprawę do piernika oraz sodę i proszek do pieczenia. Odstawić na bok .
Erytrol zmielić na puder w mlynku do kawy ( cukru nie trzeba mielić).
Do dużej miski przełożyć masło, dodać erytrol bądź cukier i utrzeć na jasny krem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Następnie wlać miód i wymieszać.
Na koniec dodać sypkie składniki i wymieszać do połączenia składników. Ciasto uformować w kulę lub jeszcze lepiej w placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie odrywać porcję ciasta ( nie za duże, ciasto jest dosyć luźne i z dużą porcją trudniej będzie się pracować). Lekko oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serca i odkladać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 11 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem można oblać lukrem lub czekoladą, ale uważam że są wystarczająco słodkie.
* przygotowanie domowej przyprawy do piernika nie jest trudne - wystarczy kupić dobrej jakości mielone przyprawy i wymieszać je w słoiczku i gotowe. Te kupne mają więcej cukru niż aromatu.
Fajny przepis, a ciasteczka na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i rzeczywiście bardzo udane są 🙂
UsuńUwielbiam takie ciasteczka<3 Wyglądają pięknie i niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJa wszelkie ciasteczka kocham,a takie sercowe chyba najbardziej 😁
UsuńPiękne świąteczne ciasteczka 🍪🍪🍪
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘💜
UsuńPiękne i pyszne ciasteczka 🧡
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych i pełnych ciepła świąt! 💖🎄
Serdecznie pozdrawiam 🤗
Kasiu Tobie również cudownych świąt Bożego Narodzenia 🌲❄️🎄🌟
UsuńUrocze serduszka :) na pewno też pyszne i pachnące :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję Madziu za komentarz i odwiedziny 🩷
UsuńJakie cudne te ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło że Ci się podobają 🩵
UsuńPyszności. Wyglądają bardzo apetycznie i uroczo. :)
OdpowiedzUsuńKochana jak zwykle jesteś dla mnie bardzo miła 😘🩷
UsuńPoddałaś mi pomysł na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńI bardzo się cieszę 🤩,ja dziś upiekłam jeszcze dwa rodzaje innych ciasteczek 😁😁😁
UsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Bardzo dziękuję. Również serdecznie życzę spokojnych i rodzinnych świąt 🎄❄️🎄
UsuńPięknie wyglądają :) Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję, cieszę się że pomysł się podoba 🙂
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Póki co, nie mogę patrzeć w stronę kuchenki :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Ja mam jeszcze trochę zapału do gotowania 😁
UsuńŚliczne i smakowite te serduszka i co najważniejsze proste do wykonania :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, uważam że przed świętami gdy tyle pracy jest powinno się mieć takie proste pomysły w zanadrzu. Ja mam i wcale się tego nie wstydzę 🤩
UsuńCoś prostego to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i serdecznie polecam 🙂
Usuń