poniedziałek, 18 marca 2024

Szynka w pikantnej solance ( marynowana 48 godzin)

Dzień dobry 🙂

Do świąt zostało dwa tygodnie, więc myślę że pora zacząć wstawiać jakieś świąteczne pyszności. Na pierwszy ogień idzie szyneczka z solanki. Wyszła naprawę krucha i smakowita. Mój mąż był bardzo zadowolony z takiego mięska. Może i dla Was się sprawdzi? Serdecznie polecam 🙂




Ok. 1 kg szynki w kawałku bez kości

1 litr wody

1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

1/2 łyżeczki chili w płatkach

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

65 g grubej soli morskiej 


Mięso umyć i osuszyć.

Do rondelka wlać wodę, dodać paprykę, chili oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać sól. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.

Do miski lub zamykane pojemnika przełożyć mięso, wlać wodę i wstawić do lodówki na 48 godzin. Co 12 godzin mięso obrócić.

W dniu pieczenia wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Odłożyć na godzinę aby nabrało temperatury pokojowej. 

Przełożyć do formy do zapoznania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st,piec godzinę. Wyjąć i ostudzić. Podawać na zimno.

Smacznego.







17 komentarzy:

  1. Moja mama też taką robi na święta 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne wygląda, jeszcze nie wiem czy będę szynkę robic, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, jeszcze jest czas aby podjąć decyzję 😁

      Usuń
  3. Mój mąż z chęcią pojadłby takiej szyneczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności! Super przepis na wielkanocny stół. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta szynka Ci wyszła, idealna i apetyczna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, jestem z niej bardzo zadowolona 😁

      Usuń
  6. domowe wędliny najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm wygląda smakowicie. Śniadanko z taką domową wędliną musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń