sobota, 30 marca 2024

Jajka faszerowane groszkiem zielonym

Dzień dobry 🙂

Dziś ostatni przepis z serii przepisów wielkanocnych. Tym razem są to faszerowane jajka. Myślę że nie ma świąt bez faszerowanych jajek. W tym roku postawiłam na zielony groszek, ale nie z puszki. Nadzieniem wyszło tak smakowite, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego na raz 😉

Jest to ostatni wpis przed świętami dlatego życzę Wam spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt Wielkanocnych 🐑🐣🐇🐣🐑


7 jajek ugotowanych na twardo

150 g mrożonego groszku zielonego

40 g majonezu wegańskiego

3 łyżki mleka

Sól do smaku


Groszek ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.

Jajka pokroić na pół i wyjąć żółtka.

Do miski przełożyć żółtka pokrojone na 3-4 kawałki, dodać groszek. Zmiksować na gładko. Dodać sól,majonez i mleko i dokończyć miksowanie. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.

Farsz wyciskać na białka. Udekorować.

Smacznego.









22 komentarze:

  1. Przyznam, że takich jajek jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takich chętnie spróbuję. Robiłam faszerowane pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. W te radosne Święta Wielkanocne życzę Ci mnóstwa uśmiechu, ciepła rodzinnego, pysznych przysmaków i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Niech będzie to czas pełen błogosławieństw i wzajemnej życzliwości!
    Wesołych Świąt! 🐣⛪🐇
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenne,lekkie i bardzo dekoracyjne. Super!
    Pięknych Świąt życzę i pozdrawiam serdecznie🌷🌷🌷🐣🐥🐣🌞🌞

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda:)
    Niech Ci jajeczko dobrze smakuje,
    bogaty zajączek uśmiechem czaruje.
    Mały kurczaczek spełni marzenia-
    wiary, radości miłości, spełnienia !
    Zdrowych i wesołych świąt Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię groszek, a takie jajeczka na pewno by mi smakowały :) Wesołych Świąt Wielkanocnych, pogodnych i radosnych :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają :) Wspaniałych, apetycznych i radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne zielone jaja :)
    Pięknych świąt...

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentują się smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba przyznać, że te jajka faszerowane groszkiem zielonym wyglądają niezwykle wiosennie. Aż szkoda je zjeść, bo pięknie się również prezentują jako dekoracja! :)
    Pięknie udekorowany stół.
    Bardzo dziękuję za życzenia. Tobie również wszystkiego dobrego. Zdrowych, spokojnych i spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Wielkanocnych :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaja w takiej wersji zawsze smaczne :)
    Pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowitości :) Oj pojedzone w te święta, a jeszcze lodóweczka pełna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. LUbię i jajka i groszek więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana, Twoje życzenia już się spełniły! Buziaki serdeczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam! Pyszotka!! Polecam i będę co jakiś czas robiła na niedzielne śniadania. Resztę groszku zużyłam do zrobienia placków, które podałam z serkiem wiejskim i łososiem ;)
    Pozdrawiam i życzę miłego, spokojnego kwietnia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem wielką fanką groszku, ale reszta rodziny niekoniecznie, może spróbuję go przemycić w takiej formie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi przepysznie i kreatywnie! Faszerowane jajka z zielonym groszkiem to oryginalny pomysł na danie wielkanocne, które na pewno zachwyci gości swoim nietypowym smakiem. Dziękuję za podzielenie się przepisem i życzenia! Chodz już po świętach przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń