niedziela, 24 marca 2024

Prosta pieczeń wieprzowo - drobiowa ( bez jajek)

 Dzień dobry 🙂

Dziś obiad na bogato, pieczeń z mięsa wieprzowego i indyka, owinięta plastrami włoskiej szynki. Smakowicie i jakby ekskluzywnie 😉 jeśli rozbudziła Wasze kubki smakowe to zapraszam na przepis 🙂




550 g łopatki bez kości

370 g piersi z indyka

1 cebula

2 łyżki oleju

Sól pieprz do smaku

1 łyżeczka płatków chili

6 plastrów prosciutto


Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć ją na patelnię z rozgrzanym olejem . Zrumienić ją, następnie ostudzić.

Oba mięsa umyć i dokładnie wymieszać.

Indyka posiekać nożem,a łopatkę zmielić w blenderze z ostrzami.

Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy oraz cebulę. Dokładnie wyrobić masę mięsną.

Małą keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć plastrami prosciutto tak aby wystawały poza krawędź foremki. Następnie dać masę mięsną i wyrównać. Założyć na wierzch plastry szynki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około godzinę. W razie potrzeby można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, ostudzić i uwolnić z formy. Podawać na zimno. Smacznego.










24 komentarze:

  1. Ja nie jem mięsa, ale przekażę przepis dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką pieczeń można jeść na ciepło i na zimno. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla nas:) coraz częściej przygotowujemy sobie właśnie takie mięsko na kanapki. Zdecydowanie zdrowsze no i wiadomo co jest w składzie:)
    W takiej pieczeni są tylko przyprawy a nie kilogramy paskudnej chemii.
    Super i wygląda i smakuje!
    Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę takie domowe wyroby.
      Serdecznie pozdrawiam 😘🌹

      Usuń
  4. Ach podziwiam Cię za te wszystkie pomysły i chęci do gotowania, pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ sprawiłaś mi przyjemność tymi słowami 😘

      Usuń
  5. Idealna na obiad jak i na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie 🖐😊
    Pieczeń wygląda niesamowicie wspaniale i przepysznie. Coś wspaniałego do kanapek 👍🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie 🤗💖

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz. To musiało wspaniale smakować. Wypróbuję z pewnością i to niebawem. Wędliny dziś wszystkie smakują tak samo, a tu proszę na ciepło na obiad, a reszta na kanapki. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszna! 😍 Taka domowa pieczeń jest najlepsza. Zjadłabym z ogromną przyjemnością :))
    Przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń