niedziela, 17 marca 2024

Ziołowe kąski drobiowe w mielonych krakersach

Dzień dobry w niedzielę 🙂

Zapraszam na prosty i smakowity obiad na bazie kurczaka, jak zwykle zresztą 😉 tym razem do panierowania użyłam krakersów i było bardzo ciekawie. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂




2-3 piersi z kurczaka( w zależności od wielkości)

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego

Sól pieprz do smaku

100 g krakersów

2-3 jajka

Olej do smażenia


Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę średniej wielkości. Przełożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać, aby kawałki dobrze się pokryły mieszanką, odstawić na godzinę.

W międzyczasie krakersy zmielić w blenderze z ostrzami, lub w młynku do kawy jeśli wolicie drobniejsza panierkę.

Olej rozgrzać. Roztrzepać w małej miseczce jajka.

Mięso panierować w jajku, następnym w krakersach i kłaść na gorący olej. Smażyć do ładnego zrumienienia z obu stron, odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego.








28 komentarzy:

  1. Moja rodzinka na pewno zjadła by ze smakiem takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, nie jadłam jeszcze takich drobiowych kąsków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale ciekawa panierka, nigdy nie jadłam takich kąsków :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Została paczka to trzeba było z nią coś zrobić 😉

      Usuń
  4. Idealne na wieczorne podjadanie, przy okazji oglądając film :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super! Do tej pory jak już robię panierkę to z otrębów i płatków kukurydzianych. Muszę sprawdzić z krakersami :)
    A co to za surówka? Smakowicie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z płatków kukurydzianych też robię. A surówka to kapusta pekińska,z marchewką, rzodkiewka, ogórkiem konserwowym i majonezem.

      Usuń
  6. Nie znałam takiej panierki. U mnie obecnie króluje z ciecierzycy. Muszę wypróbować Twoją, a surówkę miałam chyba taką samą do obiadu. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie to wygląda! Nie miałam okazji jeszcze kosztować takiej panierki. Przepiękna jest ta miseczka, w której masz surówkę! To musiało być bardzo smaczne danie. Smaczności!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł z tymi krakersami.
    Czy Ty to wszystko bierzesz z głowy? :) Podziw pełen...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,tak 98% moich pomysłów jest z mojego czerepka 😁

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie krakersów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł, smakowicie sie zapowiada, może wypróbóję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, lubię takie panierki i często stosuje zwłaszcza do kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To brzmi wyjątkowo smakowicie! Krakersy jako panierka to świetny pomysł, na pewno dodają chrupkości i aromatu. Dziękuję za przepis, na pewno warto go wypróbować! 🍗😊





    OdpowiedzUsuń
  13. Witam Cię cieplutko 🖐🙎‍♂️
    Muszę przyznać, że coraz bardziej zaskakują mnie Twoje niesamowite pomysły na przygotowanie różnych dań, czy też deserów. Uwielbiam Twoją kreatywność w gotowaniu. To wygląda niesamowicie ciekawie i fascynujące, że nawet można takie nuggetsy panierowane w krakersach serwować w różnych lokalach gastronomicznych. 👍😊🍽🍗
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🥰🤗💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może rzeczywiście jest to jakiś pomysł na biznes 😁

      Usuń