sobota, 9 marca 2024

Chleb pszenno - żytni z ziarnami ( nocne wyrastanie)

Dzień dobry 🙂

Przedstawiam dziś przepis na chleb, który podałam podczas moich grudniowych urodzin gościom. Byli bardzo zaskoczenie, że sama piekę chleb i na szczęście bardzo im smakował. Jeśli i Wy chcecie poznać jego smak to serdecznie zapraszam na przepis a potem do piekarników 🤗 udanego weekendu 🙂




650 g mąki typ 650

300 g mąki żytniej pełnoziarnistej

Ok. 750 ml wody

2 opakowania drożdży instant

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

90 g pestek dyni

50 g ziaren słonecznika


Dynię i słonecznik zalać przegotowaną wodą i zostawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie.

Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, sól oraz cukier. Dokładnie wymieszać.

Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy zbije się mniej więcej w kulę dodać nasiona i wyrabiać około 5 minut.

Keksówkę i tortowice o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć luźno folią i wstawić na noc do lodówki. 

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby nabrało temperatury pokojowej. 

Piekarnik rozgrzać do 190 st bez termoobiegu i piec chleb około godzinę. Wyjąć, ostudzić. Uwolnić z formy i ostudzić zupełnie. Smacznego .







34 komentarze:

  1. Apetyczny, ja raz piekłam chleb i tyle m9jej kariery,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie to bardzo wciągnęło i jednocześnie odpręża 🤗

      Usuń
  2. Ale piękny chlebuś! Właśnie taki z mąką żytnia razową lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej treściwy jest, bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷

      Usuń
  3. Domowe chlebki są przepyszne. Ten wygląda i na pewno smakuje pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mojemu mężowi taki chlebek na pewno by smakował.

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you for sharing this delicious recipe for wheat and rye bread with grains! It sounds like the perfect treat to enjoy, especially when served fresh from the oven. 🍞🌾

    I shared an inspiring post, I invite you to read: [https://www.melodyjacob.com/2024/03/my-womens-day-hero-is-my-mom-what-to-wear-on-womens-day.html]

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąkę pszenną wyeliminowałam ze swojej diety, ale chlebek wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie umiem wyeliminować chlebka dlatego eksperymentuję z mąkami.

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Piekę chleb od kilkunastu lat. Na zakwasie, na drożdżach i z mąk wielorakich, kupowanych w Młynie Skokowa online, ale takiej wygodnej wersji nie znałam. W poniedziałek ruszam do piekarnika, a Tobie dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło i mam nadzieję że będzie smakować 🙂

      Usuń
  9. Chlebek wyszedł Ci idealny i na pewno też tak smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  10. To wspaniałe, że podczas swoich urodzin postanowiłaś zaskoczyć gości własnoręcznie upieczonym chlebem, co z pewnością dodaje tej okazji wyjątkowego uroku. Zaproszenie innych do wypróbowania tego przepisu sprawia, że dzielisz się nie tylko smakiem chleba, ale także radością z pieczenia i delektowania się nim w gronie przyjaciół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, lubię sprawiać że moim bliskim i znajomym smakuje, zawsze mnie to bardzo cieszy 🤗

      Usuń
  11. Chlebek prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  12. Ciekawe czy i mi by wyszedł. Wygląda apetycznie i jaki zdrowy - żytni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością by wyszedł, zdolniacha jesteś 😘🩷

      Usuń
  13. Każdy domowy chlebek uwielbiam za zapach,który rozchodzi się po całym domu,za chrupiącą skórkę, za niepowtarzalny smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, uważam że powinny być takie perfumy dla domu, o zapachu pieczywa 😀

      Usuń
  14. Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Twój chlebek wygląda idealnie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, bo to przecież Ty jesteś mistrzynią chleba!

      Usuń
  15. Piekę chleby także i na ten mam ochotę🍞
    Smacznego wypada życzyć😊

    OdpowiedzUsuń