poniedziałek, 30 grudnia 2024

Poświąteczny bigos z żeberkami

Dzień dobry 🙂 

I jak się macie po świętach? Ja całkiem nieźle. Naprawdę sporo poleniuchowałam i to nawet od bytności w sieci, dlatego też nie byłam u Was przez te ostatnie dnie, ale z pewnością tą nadrobię. Teraz skupiam się na rodzince. W końcu mamy okazję pobyć ze sobą na spokojnie,po tych wszystkich przeprowadzkowych zawirowaniach. No i mąż ma dwa tygodnie wolnego,bo jak wiecie ostatnie 4 miesiące to bywał gościem w domu. I muszę przyznać że wszystkim dobrze nam robią takie wspólne spokojniejsze dni.

Ale to co najważniejsze, to przepis z którym do Was przychodzę. To pomysł, który pozwoli zagospodarować resztki mięsiwa jakie zostały po świętach i jednocześnie pozwoli nakarmić dużą liczbę osób, które z pewnością będą zachwycone tym daniem. A jeśli jutro organizujecie domówkę i dziś zrobicie ten pomysł to jutro Wasza praca ograniczy się tylko do odgrzania. A zawsze warto podać coś na ciepło na imprezie. Mam nadzieję że skutecznie zachęciłam Was do tego pomysłu.

Jest to ostatni przepis w tym roku dlatego też przyjmijcie ode mnie życzenia 

W Nowym Roku życzę Ci balansu między pracą a życiem prywatnym, abyś znalazł czas na hobby, relaks i cieszenie się drobnymi przyjemnościami.

Szczęśliwego nowego roku i udanej zabawy sylwestrowej!!! 🎆🎇🎆🎇



Żeberka:

1,5 kg żeberek wieprzowych 

3 łyżki ketchupu pikantnego 

2 łyżki powideł węgierkowych 

3 łyżki oleju 

Po 1 łyżeczce soli, pieprzu, czosnku granulowanego i papryki słodkiej mielonej 

Bigos:

1,2 kg kapusty kiszonej 

2 duże cebule 

300 g kiełbasy śląskiej 

150 g mrożonych podgrzybków 

150 g pieczarek 

120 g śliwek suszonych 

4 łyżki oleju 

680 g passaty pomidorowej 

150 g koncertu pomidorowego

Po 5 sztuk: liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków 

3 ziarna jałowca 

1 łyżeczka kminku 

Sól pieprz do smaku 

1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej 


Żeberka:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty. Dokładnie wymieszać.

Żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i dokładnie obtoczyć każdy kawałek mięsa. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić żeberka na jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika i rękawa, przełożyć do ugotowanego bigosu i delikatnie wymieszać.

Bigos:

Kapustę pokroić ( grubość zależy od własnych preferencji). Przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą na 2 cm powyżej kapusty. Dodać liście laurowe,ziele, jałowiec i goździki. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień.Co jakiś czas zamieszać i w razie konieczności dolać odrobinę wody ( nie za dużo, aby kapusta się nie przypaliła, ale nie może być to zupa). 

Po godzinie gotowania dodać śliwki.

W międzyczasie gdy kapusta się gotuje przygotować kiełbasę oraz grzyby.

Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę także.

Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę. Smażyć razem przez 5 minut, po czym dodać pokrojone grzyby ( oba rodzaje). Smażyć dalej, aż woda odparuje. Przełożyć do garnka z kapustą i gotować dalej. 

Po kolejnych 2 godzinach dodać passatę oraz koncentrat. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i znów wymieszać. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać żeberka i delikatnie wymieszać. Podawać gorące. Smacznego.











19 komentarzy:

  1. Ja też spędziłam mile Święta bo była ze mną moja rodzina :)
    Szkoda, że tak tak krótko trwały...
    Ciekawy ten bigos z żeberkami! Nigdy takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny bigosik :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Ciebie i całej rodziny :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie, że macie teraz taki dobry czas dla siebie. Korzystajcie i celebrujcie wspólne chwile.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuu pyszności zaserwowałaś. Również życzę wszystkiego najlepszego najpiękniejszego w Nowym Roku. Niech się darzy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uuu pyszności zaserwowałaś. Również życzę wszystkiego najlepszego najpiękniejszego w Nowym Roku. Niech się darzy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie. Trzymajcie się ciepło. Szczęśliwego nowego roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bigos gotuję w dużych ilościach przed świętami :) więc jeszcze go mam w zamrażalniku. Robię go bardziej na pikantnie, czyli bez dodatku powideł itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego dobrego ;) u nas już nic nie ma z bigosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale, że możecie celebrować wspólny rodzinny czas. Szczęśliwego Nowego Roku Kochana dla Ciebie i twoich bliskich życzę❤️

    OdpowiedzUsuń
  10. Bigosik bardzo lubię, ale z żeberkami, w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)
    Wszystkiego dobrego, Monia.
    Niech Twoje kuchenne inspiracje nie opuszczają Cię również w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki bigos to dla mnie wersja na bogato, tyle pyszności w jednym daniu ;) Ja święta wreszcie spędziłam spokojnie, tak jak chciałam, zjadłam to co chciałam, ale niestety wszystko co dobre szybko się kończy...Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie kochana i twojej rodzinki ^_^

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smakowity bigosik!
    Udanego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszny bigosik 😍
    Szczęśliwego Nowego Roku! Przesyłam uściski 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja się mam wręcz cudownie, bo jest Sylwester, a ja jestem a Alpach :-D Niestety, tak pysznego bigosiku nie mamy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ulala to ale było pojedzone :) Bigos domowy najlepsza sprawa i a i żeberka z kluseczkami to na niedzielny obiad marzenie :) Wszystkiego dobrego w nowym roku ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko to musi być pyszność :o
    Szczęśliwego Nowego Roku!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  17. My też wreszcie poleniuchowaliśmy i mogliśmy więcej pobyć razem. Od kiedy mam ruchomy grafik i często pracuję do 21 doceniam każdą chwilę z rodziną jeszcze bardziej. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla całej Waszej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W tym roku święta były dla mnie nawet spokojne. Tym razem to ja robiłam za pogotowie emocjonalne, ja wysłuchiwałam znajomych, a wiele lat było na odwrót.
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń