czwartek, 19 grudnia 2024

Po prostu pieczona szynka

Dzień dobry 🙂 

Aby przerwać ten słodki maraton zapraszam na przepis mięsny. W tym roku sporo tego pieczystego u mnie, nawet jak na mnie 🤔 być może to wynika z tego że w czasie przeprowadzki straciłam naprawdę dużo energii i siły i teraz organizm domaga się uzupełnienia? A może po prostu tak ma być, że w tym roku tyle pomysłów na mięso mam? Oczywiście nie są to pomysły, które robiłam w jednym czasie. Wszystko to było rozciąganięte na wiele tygodni... chociaż akurat ten przepis i ten, który pokaże jutro dzieli tylko dwa tygodnie...

To szynka to chyba najbardziej pachnąca świętami pieczeń jaką zrobiłam. Bo jest i goździk, i liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. W domu pięknie pachnidło. Jeśli jesteście ciekawi jak to serdecznie polecam przygotowanie takiej szynki. Będzie idealna na świąteczny stół. Zapraszam 🙂




1,2 kg szynki 

2 liście laurowe 

3 jagody jałowca 

7 ziaren ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki ziaren kolendry 

6-8 goździków 

3 duże ząbki czosnku 

1/2 łyżeczki kminku 

100 g soli 

2 łyżki cukru 

Woda przegotowana zimna


Mięso umyć, dokładnie osuszyć. 

Do miseczki przełożyć przełożyć wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, cukru i czosnku i goździków. Drobno utłuc ( najlepiej to zrobić w moździerzu, ale trzonek od tłuczka do mięsa też się sprawdzi). Odstawić przyprawa na bok.

Czosnek posiekać.

Na patelnię przełożyć sól,cukier oraz przyprawy z miseczki. Stale mieszając podprażyć aż przyprawy zaczną pachnieć.



Zdjąć z ognia i wymieszać z czosnkiem.



Dokładnie obtoczyć mięso z każdej strony. Przełożyć je do miski, obciążyć ( na ułożyłam talerz a na nim dwa woreczki kapusty kiszonej), wstawić do lodówki na 2 godziny.



Po tym czasie zdjąć obciążenie i do szynki dodać wodę,tak aby swobodnie w niej pływała. Przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 2 doby.

Po tym jak mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem i dokładnie umyć i osuszyć. Naszpikować goździkami i przełożyć do formy do pieczenia. Posypać kminkiem z wierzchu.


Dodać 125 ml ciepłej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec 60 minut. Następnie obrócić szynkę i piec kolejne 50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego.









37 komentarzy:

  1. Wow, ależ ta szyneczka apetyczna, po prostu woła do mnie, zjedz mnie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka szyneczka jest idealna na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super szynka, mięsa z goździkami jeszcze nie robiłam, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam że ja też pierwszy raz, ale bardzo mi się ten pomysł podoba.

      Usuń
  4. Moja mama w domu rodzinnym również piecze taką szynkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smakowicie macie w święta dzięki kunsztowi Mamy 🙂

      Usuń
  5. Ja bez czosnku, ale reszta przypraw jak najbardziej tak i fajny pomysł i prosty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna szynka i już mi tu zapachniało goździkami i magią świąt 😋😊👍U nas wędzimy wędliny na święta ,już leżakują w solance schab,szynka,karczek ,piersi z indyka i kurczaka 😋 Pozdrawiam przedświątecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej samodzielnie wędzonej szmat czasu nie jadłam. Gdy byłam dzieckiem i mieliśmy działkę to Tata wędził mięso na święta. Pamiętam że kurczak wędzony w całości smakował mi najbardziej. A u Was Aniu to dopiero uczta będziesz 🤤

      Usuń
  7. Nie ma to jak swojska wędlina. Przynajmniej wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna szynka. Pięknie się prezentuje. My w sobotę będziemy wędzić. Nie ma to jak swojskie wędliny. Pozdrawiam serdecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiada się smakowita sobota a potem całe święta. Wiadomo że swojskie najlepsze!

      Usuń
  9. Własne wyroby są na pewno najzdrowsze i najsmaczniejsze. Podziwiam Cię za gospodarność i pomysłowość. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, ależ mi miło. Aż się zarumieniłam Twoimi słowami. Ślicznie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  10. Pięknie wygląda! Smacznego!
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szyneczka wygląda mega pyszotnie! Uwielbiamy takie pieczone mięsko bo ma wyjątkowy smak:) Nasz schab i szynka leżakują w solance i czekają:)
    Uściski serdecznea!


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Pieczone a gotowane zupełnie inaczej smakuje. To pieczone jest bardziej głębokie w smaku. Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  12. Musi być pyszna i bardzo aromatyczna 🥰

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pewnością trafi się wielu fanów przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  14. No pięknie upiekłaś tę ogromną chapę soczystego mięsiwa!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie domowe mięsko to jest prawdziwa pyszność nad pysznościami ^_^

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa szynka najlepsze co może być, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Taka smakuje najlepiej 😁

    OdpowiedzUsuń
  17. przeprowadzka kosztuje wiele emocji, energii... dobrze rozumiem...
    Szynka wygląda smakowicie, wazne że człowiek wie co je

    OdpowiedzUsuń
  18. Przeprowadzka na pewno była wyczerpująca. Mam nadzieję, że chociaż ta końcówka roku Ci sprzyja i odpoczywasz. Należy Ci się!
    Faktycznie przyprawy pasujące do świąt. Wierzę, że musiało przepięknie pachnieć! Mój mąż byłby na pewno zachwycony, gdybym upichciła mu taką szyneczkę :D

    OdpowiedzUsuń