Dzień dobry 🙂
Bez jakiego ciasta nie może się odbyć Boże Narodzenie? Oczywiście bez sernika! W tym roku wypłynęłam na nieznane wody w tym w tym temacie, ponieważ zrobiłam sernik z dodatkiem kremu pistacjowego. Do tego kropelki czekolady i wyszedł obłędny w smaku sernik. Do tego wilgotny i mazisty,a ja taki lubię.
Robiliście już sernik pistacjowy?
8 herbatników
250 g sera białego chudego
400 g śmietany 12%
115 g erytrolu
35 g cukru pudru
2 jajka rozm. M
60 g miękkiego masła
90 g kremu pistacjowego
40 g budyniu śmietankowego
40 g mąki ziemniaczanej
100 g kropelek czekoladowych
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki niesolonych pistacji
Czekoladowe ozdoby świąteczne
Forma 20*20 cm.
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć herbatniki,w razie konieczności dociąć.
Do dzbanka przełożyć ser, śmietanę oraz erytrol i cukier puder. Dokładnie zmiksować blenderem ręcznym.
Do miski przełożyć masło i przez minutę ucierać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku. Gdy się połączą się z masłem, dodać krem pistacjowy i dokładnie wymieszać mikserem.
Następnie stale mieszając wlewać zmiksowany nabiał. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę i ponownie dobrze wymieszać.
Na koniec dodać kropelki czekolady i po raz ostatni wymieszać.
Przelać masę sernikową na herbatniki. Wstawić na blachę,a obok ustawić dwie kokilki z wrzątkiem.
Piekarnik rozgrzać do 170 st z termoobiegiem i piec około 45-50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić do ostygnięcia.
Następnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy wystygnie udekorować sernik. Ułożyć czekoladowe ozdoby oraz obsypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Smacznego.
Kolejne pyszności - no oszaleję z Tobą ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Kolekcja przepisów od Ciebie Kochana ciągle rośnie ❤️
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz świetnie pomysły :)
OdpowiedzUsuńale przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńJej, ale on rewelacyjnie wygląda. Ale bym sobie pojadła takiego sernika.
OdpowiedzUsuń❄️🎄❄️ Witaj Kochana Moniko! Zrobiłam już sernik, mazisty, z wieloma owocami (jagody, borówki, wiśnie, truskawy, brzoskwinie, rodzynki), przepyszny, ale będę musiała wypróbować Twój przepis, bo bardzo mnie zaintrygował!❄️🎄❄️ Podziwiam nieustannie Twój kuchenny talent!
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie i Twojej Rodzinie wspaniałych, pięknych, zdrowych, magicznych Świąt! Niech Wam się darzy, niech te pierwsze święta w nowym domu będą dla Was wspaniałe! ❄️🎄❄️
Sernik prezentuje się i świątecznie i przepysznie! Wszystkich przepisów nie da się wykorzystać teraz ale będą jak znalazł w zapasie:)
OdpowiedzUsuńUściski dla Ciebie 🤗
Pistacje w połączeniu z sernikiem musi dać świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńSernik pistacjowy to musi być obłędne ciacho. Twój wygląda przepięknie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, u mnie nie ma sernika na BN, jest makowiec, pozdrawiam. Radosnych Świąt.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Chyba też spróbuję dodać kremu pistacjowego do sernika w tym roku (chociaż u mnie w wersji na zimo).
OdpowiedzUsuńja zjem teraz monitor;D
OdpowiedzUsuńPiękny 😍 zabieram kawałek do ☕
OdpowiedzUsuńAle piękny serniczek! 😍😍
OdpowiedzUsuńKocham pistacje i nie wiem dlaczego jeszcze nie robiłam pistacjowego sernika. Nadrobię zaległości ;)
Przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła Świąt! 🤗🧡
Ależ Ty jesteś utalentowana!!!
OdpowiedzUsuńTo od razu Ci napiszę, że ten sernik chętnie bym spróbowała, ale go nie zrobię, bo nie dam rady zrobić tego wszystkiego, co tu pokazujesz :) Jesteś zupełnie wyjątkowa, Monia!
To jest mega sernik, wygląda wspaniale, idealny na święta :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pistacjowego sernika, ale wyobrażam sobie, że musi być przepyszny. Kiedyś skosztowałam pistacjową babkę i nie mogę o niej zapomnieć. 😄
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci pięknego, zdrowego i radosnego rodzinnego świętowania! 🎄🎁☃️❄️
Sernik wygląda obłędnie. Z chęcią zrobię. Wszelkiego dobra z okazji świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuń