Dzień dobry 🙂
Tak jak wspomniałam wczoraj, dziś kolejna propozycja na mięso. Ale w odróżnieniu do ciastek to na pewno będzie ostatni pomysł na pieczyste w tym roku 😉 tym razem postawiłam na klasykę czyli schab z suszoną śliwką. W sumie nigdy sama nie przygotowałam tak schabu, tylko jadłam " w gościach" i w tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym tematem. Okazało się, że pomysł nie jest skomplikowany a jakże pyszny. Nawet mój mąż, który nie szczególnie przepada za połączeniem mięsa z owocami, pochwalił ten pomysł 😁
A Wy przygotujecie mięso z suszonymi owocami?
Ja wczoraj otworzyłam znowu linię produkcyjną ze słodkimi wypiekami... dosłownie linie produkcyjna bo piekłam do szkoły rogaliki i babeczki z makiem. Jednego i drugiego po 32 sztuki. Także tego, znowu twórczo było 😆😆😆
1,2 kg schabu bez kości
Po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego, papryki słodkiej
Po 1/2 łyżeczki: soli, chili mielonego
110 g suszonych śliwek
Mięso umyć, dokładnie osuszyć.
W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
Mieszanka przypraw dokładnie obtoczyć mięso z każdej strony.
W mięsie zrobić długim nożem nacięcie przez całość kawałka mięsa (nacięcie zrobić przez środek)
W przygotowane nacięcie wkładać śliwki suszone ( można pomóc sobie bambusową rurką do napojów lub trzonkiem jakiegoś gadżetu kuchennego).
Następnie mięso szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
Schab przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić pieczeń na jeszcze 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić zupełnie i uwolnić z folii. Smacznego.
Moja mama bardzo lubi 🙂
OdpowiedzUsuńWow, uwielbiam suszone śliwki. Nie słyszałam o tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takiego schaba ze śliwką.
OdpowiedzUsuńKlasyka! Czasem robimy schab ze śliwką. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam 😊 pychotka 😋a wygląda mega 🤩
OdpowiedzUsuńO mamo! Uwielbiam schab z suszonymi owocami, zwłaszcza ze śliwką! Swojego nigdy nie robiłam. Ale Twój wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie można sobie ułatwić pracę i użyć czegoś do wciskania owoców do środka. Kilka składników, a takie pyszności wychodzą :)
Lubię schabik i nawet już zakupiłam aby przygotować go na święta ale u mnie obowiązkowo bez owoców ;)
OdpowiedzUsuńDo schabu ze śliwką się nie mieszam - to specjalność męża, wiem tylko, że śliwkę owija boczkiem i tak faszeruje a sam schab maceruje w ziołach prowansalskich. Ja się specjalizuję w szynce z morelą i czosnkiem ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak podział obowiązków ;)
I znowu coś, co nie do końca mi pasuje, bo nie lubię połączeń mięsa z owocami, natomiast z pieczarkami lub warzywami już tak :) Ale wskazówki zawsze się przydadzą :)
OdpowiedzUsuń