piątek, 20 grudnia 2024

Prosty schab ze śliwką suszoną

Dzień dobry 🙂 

Tak jak wspomniałam wczoraj, dziś kolejna propozycja na mięso. Ale w odróżnieniu do ciastek to na pewno będzie ostatni pomysł na pieczyste w tym roku 😉 tym razem postawiłam na klasykę czyli schab z suszoną śliwką. W sumie nigdy sama nie przygotowałam tak schabu, tylko jadłam " w gościach" i w tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym tematem. Okazało się, że pomysł nie jest skomplikowany a jakże pyszny. Nawet mój mąż, który nie szczególnie przepada za połączeniem mięsa z owocami, pochwalił ten pomysł 😁

A Wy przygotujecie mięso z suszonymi owocami?

Ja wczoraj otworzyłam znowu linię produkcyjną ze słodkimi wypiekami... dosłownie linie produkcyjna bo piekłam do szkoły rogaliki i babeczki z makiem. Jednego i drugiego po 32 sztuki. Także tego, znowu twórczo było 😆😆😆



1,2 kg schabu bez kości 

Po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego, papryki słodkiej 

Po 1/2 łyżeczki: soli, chili mielonego 

110 g suszonych śliwek 


Mięso umyć, dokładnie osuszyć.

W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. 

Mieszanka przypraw dokładnie obtoczyć mięso z każdej strony.

W mięsie zrobić długim nożem nacięcie przez całość kawałka mięsa (nacięcie zrobić przez środek)



W przygotowane nacięcie wkładać śliwki suszone ( można pomóc sobie bambusową rurką do napojów lub trzonkiem jakiegoś gadżetu kuchennego).

Następnie mięso szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.

Schab przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić pieczeń na jeszcze 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić zupełnie i uwolnić z folii. Smacznego.








9 komentarzy:

  1. Wow, uwielbiam suszone śliwki. Nie słyszałam o tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia takiego schaba ze śliwką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka! Czasem robimy schab ze śliwką. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam 😊 pychotka 😋a wygląda mega 🤩

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo! Uwielbiam schab z suszonymi owocami, zwłaszcza ze śliwką! Swojego nigdy nie robiłam. Ale Twój wygląda bardzo apetycznie!
    Faktycznie można sobie ułatwić pracę i użyć czegoś do wciskania owoców do środka. Kilka składników, a takie pyszności wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię schabik i nawet już zakupiłam aby przygotować go na święta ale u mnie obowiązkowo bez owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do schabu ze śliwką się nie mieszam - to specjalność męża, wiem tylko, że śliwkę owija boczkiem i tak faszeruje a sam schab maceruje w ziołach prowansalskich. Ja się specjalizuję w szynce z morelą i czosnkiem ;)
    Nie ma to jak podział obowiązków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I znowu coś, co nie do końca mi pasuje, bo nie lubię połączeń mięsa z owocami, natomiast z pieczarkami lub warzywami już tak :) Ale wskazówki zawsze się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń