środa, 4 grudnia 2024

Rolada boczkowa marynowana pastą harrisa

Dzień dobry 🙂 

Dziś kolejny pomysł na świąteczny stół. Tym razem konkret czyli mięsiwo. Jeszcze na starym mieszkaniu przygotowałam taką oto roladę z boczku. Musiałam zużyć zapas harrissy i stwierdziłam, że świetnie nada się do mięsa. Dzięki temu, że jest aromatyczna to poza solą i pieprzem nic więcej nie potrzeba do przygotowania takiego pieczystego. Mój mąż był zachwycony taka propozycją. Może i Wy się zainspirujecie? Serdecznie polecam 🙂 




1,2 kg boczku bez kości 

1 czubata łyżka pasty harissa 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć, osuszyć. Jeśli wasz boczek ma skórę, należy ją usunąć.

Następnie porządnie doprawić solą i pieprzem.

Natrzeć z każdej strony pastą harrisa. Zrolować i zabezpieczyć sznurkiem do mięsa. 

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-14 godzin.

Po tym czasie boczek wyjąć z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do lodówki. Piec około 70 minut.

Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby wierzch ładnie się zrumienił.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć sznurek. Smacznego.








13 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, akurat szukam różnych inspiracji na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. W takim razie zapraszam częściej bo będą jeszcze trzy pomysły na pieczyste 💪

      Usuń
  3. Pysznie wygląda ale ci to za pasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To paprykowa pasta lekko pikantna. Dostępna w większości marketów w dziale z kuchnią międzynarodową. Może też kupić ją w wersji mielonej jako przyprawę i wtedy jest po prostu harrissa.

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna wędlinka 😋i na pewno pyszna i wyrazista w smaku 👍

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy się powiększy zdjęcie, to ujawnia się "miąskość" tego smakowitego boczku :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. A co to jest ta pasta harissa? Z czym to się je?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie i ciekawi mnie ta pasta, może spróbuję przygotować w taki sposób filet z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten boczek wygląda jak schab:)
    Trafił Ci się super kawałek mięska! Taka rolada boczkowa i prezentuje się pysznie i smakuje pysznie!
    Pierwsza harissę i to w paście przywiozłam sobie z UK. Pokochałam te przyprawę:)
    Teraz korzystam z tej w proszku i nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej w kuchni bo jest niezwykle aromatyczna,daje cudowny kolorek i dodaję ją do wielu potraw a już do kurczaka obowiązkowo:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, ale u mnie, łącznie ze mną, nikt by tego nie tknął ;)

    OdpowiedzUsuń