Dzień dobry 🙂
Dziś kolejny pomysł na świąteczny stół. Tym razem konkret czyli mięsiwo. Jeszcze na starym mieszkaniu przygotowałam taką oto roladę z boczku. Musiałam zużyć zapas harrissy i stwierdziłam, że świetnie nada się do mięsa. Dzięki temu, że jest aromatyczna to poza solą i pieprzem nic więcej nie potrzeba do przygotowania takiego pieczystego. Mój mąż był zachwycony taka propozycją. Może i Wy się zainspirujecie? Serdecznie polecam 🙂
1,2 kg boczku bez kości
1 czubata łyżka pasty harissa
Sól pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć. Jeśli wasz boczek ma skórę, należy ją usunąć.
Następnie porządnie doprawić solą i pieprzem.
Natrzeć z każdej strony pastą harrisa. Zrolować i zabezpieczyć sznurkiem do mięsa.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie boczek wyjąć z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do lodówki. Piec około 70 minut.
Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć sznurek. Smacznego.
Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że pomysł się podoba 🤗
UsuńSuper pomysł, akurat szukam różnych inspiracji na święta. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. W takim razie zapraszam częściej bo będą jeszcze trzy pomysły na pieczyste 💪
UsuńPysznie wygląda ale ci to za pasta ?
OdpowiedzUsuńTo paprykowa pasta lekko pikantna. Dostępna w większości marketów w dziale z kuchnią międzynarodową. Może też kupić ją w wersji mielonej jako przyprawę i wtedy jest po prostu harrissa.
UsuńSmakowicie wygląda. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPiękna wędlinka 😋i na pewno pyszna i wyrazista w smaku 👍
OdpowiedzUsuńGdy się powiększy zdjęcie, to ujawnia się "miąskość" tego smakowitego boczku :-D
OdpowiedzUsuńA co to jest ta pasta harissa? Z czym to się je?
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i ciekawi mnie ta pasta, może spróbuję przygotować w taki sposób filet z kurczaka.
OdpowiedzUsuńTen boczek wygląda jak schab:)
OdpowiedzUsuńTrafił Ci się super kawałek mięska! Taka rolada boczkowa i prezentuje się pysznie i smakuje pysznie!
Pierwsza harissę i to w paście przywiozłam sobie z UK. Pokochałam te przyprawę:)
Teraz korzystam z tej w proszku i nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej w kuchni bo jest niezwykle aromatyczna,daje cudowny kolorek i dodaję ją do wielu potraw a już do kurczaka obowiązkowo:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Wygląda super, ale u mnie, łącznie ze mną, nikt by tego nie tknął ;)
OdpowiedzUsuń