Dzień dobry 🙂
Dziś pora na mięsko. Tym razem schab marynowany miodem i pastą harrisa.
Pasta harrisa to ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku - to jest dosłowny cytat z Wikipedii . Ja od siebie mogę dodać, że jest dostępna w marketach na dziale z kuchnią międzynarodową. Ja swoją kupiłam w dyskoncie podczas akcji - kuchnia orientalna.
Do pasty dodałam dosłownie 2 składniki i aromatyczna marynata gotowa. Mięso Wyszki kruche, ale nie przesuszone i doskonale nadaje się na ciepło lub zimno jako przystawka,tzw.zimna płyta albo jako dodatek do kanapki.
Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂
1,5 kg schabu bez kości
1 czubata płynnego miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka pasty harissa
Sól pieprz do smaku
Mięso umyć i osuszyć. Pozbawiać nadmiaru tłuszczu.
Dokładnie oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
W małej miseczce wymieszać miód, pastę oraz olej. Przygotowaną marynatą pokryć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 godzin.
Następnie wyjąć z lodówki aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby wierzch ładnie się zrumienił.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Na pewno jest pyszny. Przekażę przepis dalej.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło i serdecznie dziękuję 🙂
UsuńPierwszy raz spotykam się z nazwą pasta harrisa :) Jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńOstrawy paprykowy smak.
UsuńPyszny schabik, mniam mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńTaki domowy schabik jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie ostrej i słodkiej nutki - pycha! 😍 Przesyłam uściski 🧡🤗
Tak,te smaki idealnie się uzupełniają.
UsuńBardzo dziękuję Kasiu za odwiedziny 🙂
O takie rzeczy to dla mnie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI bardzo się cieszę!
UsuńTa pasta mnie bardzo ciekawi, lubię takie smaki i połączenie z miodem super:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania tej pasty do mięsa, ale także do duszenia warzyw.
UsuńWygląda cudnie! Dla mnie wystarczy już tylko ćwikła z chrzanem i uczta gotowa:)
OdpowiedzUsuńNasz schab niebawem trafi do solanki i na święta będzie gotowy.
Miłego tygodnia 🤗
Oj taki z solanki też apetyczny,z pewnością będzie kruchutki!
UsuńTobie również udanego i spokojnego tygodnia 😘
Monia kochana
UsuńTobie przede wszystkim szybkiego zdrowienia życzę 🤗
Trzymaj się dzielnie! Przytulam!
Brzmi naprawdę apetycznie, muszę spróbować tej pasty :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo ją polecam!
UsuńWygląda szałowo!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Aniu 🩷
UsuńBardzo ciekawa jest ta pasta harrisa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Takie mięsko 😋 to jest pyszne 👍
OdpowiedzUsuńJak zerkam na takie dania, to bardzo kusi mnie wybudowanie mini wędzarni w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuń