niedziela, 15 grudnia 2024

Pieczony schab z miodem i harissą

Dzień dobry 🙂 

Dziś pora na mięsko. Tym razem schab marynowany miodem i pastą harrisa. 

Pasta harrisa to ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku - to jest dosłowny cytat z Wikipedii . Ja od siebie mogę dodać, że jest dostępna w marketach na dziale z kuchnią międzynarodową. Ja swoją kupiłam w dyskoncie podczas akcji - kuchnia orientalna.

Do pasty dodałam dosłownie 2 składniki i aromatyczna marynata gotowa. Mięso Wyszki kruche, ale nie przesuszone i doskonale nadaje się na ciepło lub zimno jako przystawka,tzw.zimna płyta albo jako dodatek do kanapki.

Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂 




1,5 kg schabu bez kości 

1 czubata płynnego miodu 

1 łyżka oleju 

1 łyżka pasty harissa 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć i osuszyć. Pozbawiać nadmiaru tłuszczu.

Dokładnie oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

W małej miseczce wymieszać miód, pastę oraz olej. Przygotowaną marynatą pokryć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 godzin.

Następnie wyjąć z lodówki aby mięso nabrało temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby wierzch ładnie się zrumienił.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego.








22 komentarze:

  1. Na pewno jest pyszny. Przekażę przepis dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz spotykam się z nazwą pasta harrisa :) Jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki domowy schabik jest najlepszy.
    Podoba mi się połączenie ostrej i słodkiej nutki - pycha! 😍 Przesyłam uściski 🧡🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,te smaki idealnie się uzupełniają.
      Bardzo dziękuję Kasiu za odwiedziny 🙂

      Usuń
  4. O takie rzeczy to dla mnie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta pasta mnie bardzo ciekawi, lubię takie smaki i połączenie z miodem super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania tej pasty do mięsa, ale także do duszenia warzyw.

      Usuń
  6. Wygląda cudnie! Dla mnie wystarczy już tylko ćwikła z chrzanem i uczta gotowa:)
    Nasz schab niebawem trafi do solanki i na święta będzie gotowy.
    Miłego tygodnia 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taki z solanki też apetyczny,z pewnością będzie kruchutki!
      Tobie również udanego i spokojnego tygodnia 😘

      Usuń
    2. Monia kochana
      Tobie przede wszystkim szybkiego zdrowienia życzę 🤗
      Trzymaj się dzielnie! Przytulam!

      Usuń
  7. Brzmi naprawdę apetycznie, muszę spróbować tej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa jest ta pasta harrisa.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie mięsko 😋 to jest pyszne 👍

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zerkam na takie dania, to bardzo kusi mnie wybudowanie mini wędzarni w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń