sobota, 21 grudnia 2024

Rolada kokosowa z kremem kokosowym i dżemem

Dzień dobry 🙂 

Do świąt zostały już tylko godziny, więc pora na jakieś specjalne wypieki. I dziś mam dla Was pomysł na puszystą roladę. Z kremem kokosowym , z wierzchem przypominającym śnieżne zaspy ❄️ na śnieg raczej nie możemy liczyć na te święta, więc możemy sami sobie go zafundować. I to taki jadalny 😁 jak Wam się podoba taki pomysł? Mam nadzieję że przepis przypadnie Wam do gustu jak mojej rodzinie. Serdecznie polecam i zapraszam 🙂 




Biszkopt:

5 jajek rozm M 

5 łyżek cukru pudru 

5 łyżek erytrolu zmielonego na puder 

5 łyżek mąki pszennej 

4 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżka wiórków kokosowych zmielonych 

1 łyżka oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa kokosowa:

1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml)

450 g skyru naturalnego 

30 g wiórków kokosowych zmielonych 

3 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

2 śmieran fix

3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 

1 łyżka kropelek czekoladowych 

4-6 pralinek kokosowych ( opcjonalnie)


Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać oba cukry i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku,za każdym razem delikatnie wymieszać.

Na koniec przesiać mąki, dodać wiórki kokosowe i delikatne całość wymieszać.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową, wyrównać.

Piec w 170 st bez termoobiegu około 12 minut. 

Wyjąć, przełożyć na ściereczkę i zrolować razem ze ściereczką ( wcześniej zdjąć papier). Zostawić do ostygnięcia.

Krem kokosowy:

Puszkę mleczka kokosowego wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny przed przystąpieniem rolady. 

Z mleczka łyżka wyjąć część stała i przełożyć do miski, dodać erytrol oraz skyr i wstępnie ubić. Następnie dodać zagestniki do śmietany i ubić na sztywny krem.

Wykonanie:

Biszkopt rozwinąć, rozsmarować dżem. Następnie przełożyć krem kokosowy ( 2-3 łyżki odłożyć) i ostrożnie rozsmarować go. Zwinąć biszkopt i posmarować wierzch kremem. Wstawić do lodówki na 8 godzin,przed podaniem posypać kropelkami i udekorować pralinkami. Smacznego.











12 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Moje ulubione połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym razem smaki nie dla mnie, ale wygląda świetnie. Ja musiałabym jednak przystosować ją do swoich smaków. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ona smacznie wygląda. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda ta puszysta rolada :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Niebo w gębie, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście wygląda obłędnie, tak zimowo i śniegowo.
    W sam raz doskonały pomysł na święta.
    Buziaki, Monia, serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta rolada musi być przepyszna, smak kokosa uwielbiam w wypiekach także piszę się na kawałek tej roladki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proponujesz tyle wspaniałości, że można dostać zawrotów głowy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Trudno za Tobą nadążyć a jeszcze trudniej dokonać wyboru bo wszystko kusi i nęci i wygląda cudnie:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ cudowne, kuszące ciacho! Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń