niedziela, 8 grudnia 2024

Czekoladowe naleśniki z kremem pistacjowym

Dzień dobry 🙂 

Dziś znowu u mnie nietypowy czyli naleśniki. I tak podczas kolacji wigilijnej są u nas naleśniki.... ale po kolei. Gdy byłam dzieckiem to kolację wigilijną zaczynaliśmy śledziem. I nie było tłumaczenia że nie lubimy tego czy tamtego, trzeba było jeść to co nakazuje tradycja...( Na szczęście śledzie lubię od zawsze). W naszym domu, czyli tym który tworzę z mężem i córkami także wieczerza zaczyna się od śledzia. A dokładniej ja z mężem zaczynamy od śledzia bo dzieci nie lubią,a ja nie widzę powodu aby je zmuszać. A przecież nie będą siedziały przy pustych talerzach... postanowiłam więc, że jako starter przygotuje im to co lubią. A co dzieci najbardziej lubią? Naleśniki oczywiście! Dlatego też dla córuś przygotuje naleśniki. Co roku wymyślam nowe nadzienie na tą okazję. W zeszłym roku były takie Klik ,a w tym roku będą z kremem pistacjowym. Próba wypadała pomyślnie 💪 

A Wy co myślicie o takiej propozycji? Takie danie przyszłoby u Was w domu na Wigilię? Dajcie znać w komentarzach. 

A jeśli nie na Wigilię to może ja inny czas się zainspirujecie? Serdecznie polecam 🙂 

Spokojnej niedzieli 🫶




Ciasto:

250 ml mleka

200 ml wody

1 jajko

300 g mąki

1 czubata łyżka oleju 

3 łyżki oleju

Krem pistacjowy:

300 g skyru naturalnego 

55 g kremu z pistacji 

50 g pistacji bez łupinek i bez soli 

1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 


Ciasto:

Do dużej miski przełożyć mleko, wodę wymieszać.Dodać jajko i wymieszać. Wsypać mąkę ,kakao i mieszać lub miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać olej, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie rozgrzać patelnię dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki do wykorzystania ciasta.

Krem pistacjowy:

Skyr i krem z pistacji powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać oba produkty w misce. Dodać erytrol i posiekane pistacje. Po raz ostatni wymieszać.

Wykonanie:

Na desce do krojenia rozłożyć naleśnik, rozsmarować krem i zrolować. Przełożyć na ładny talerz. Wykonać do wyczerpania składników. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego.







27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię obecną modę na pistacje, a przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, też się jej poddałam,tej modzie i nie żałuję 😉

      Usuń
  2. Oh, ten przepis też wypróbuję, śledzi nie jadam, ale nalesniki są the best!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje naleśniki przypadły Ci do gustu. Bardzo mi miło 😘

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. Wszyscy kochamy naleśniki z różnym nadzieniem ale z takim nie robiłam. Z pewnością wypróbuję może nie na wigilię, ale po Świętach owszem. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że naleśniki to tak uniwersalny pomysł, że mało kto ich nie lubi. I na szczęście można je dostosować na wiele okazji. Będzie mi miło jeśli takie nadzienie będzie Wam smakować 🙂

      Usuń
  4. Uwielbiam naleśniki i pistacje, więc jak dla mnie po prostu wspaniale:)
    My w Tym roku postanowiliśmy na Wigilię trochę odejść od tradycji w tematach kulinarnych, więc takie danie jak najbardziej by się u nas sprawdziło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, ciekawy pomysł z tym odejściem od tradycji. Mój mąż pewnie by mi tego nie wybaczył, ale też bym chętnie zrobiła inną Wigilię 😉

      Usuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie, sama z chęcią bym zjadła, choć śledzie też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No miałabym dylemat czy śledzik czy naleśnik...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wigilia to zupa rybna z grzankami, karp smażony i w occie kapusta
    Wnukom i mi posmakowało ale nie jako danie wigilijne
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie że wnuki jedzą to co reszta rodzinki i nie trzeba dla nich osobno przygotowywać dań.

      Usuń
  8. Naleśniki bardzo pomysłowe i inne niż na co dzień więc jak najbardziej świąteczne:)a jeszcze w tej oprawie wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Lubię te świąteczne osłony " zwykłych" dań. Również gorąco pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. Ooo, to ja mam NA PEWNO starsze dzieci, bo one same domagają się, aby było, tak, jak u Babci Broni... Nie wiem, co z wnuczką, bo to już naprawdę inne pokolenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wnuczka na pewno młodsza niż moje dziewczyny, moje mają 13 i 14 lat. Ale i tak czasem grymaszą przy jedzeniu 😏

      Usuń
  10. Zapowiada się apetycznie! Krem pistacjowy to coś, co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naleśniki z takim nadzieniem to muszą być pyszne i mogą być nawet na Wigilie :) U mnie w domu dość długo było rygorystycznie co możemy zjeść wogole w dzień Wigilii, żadnego masła, nic słodkiego, oczywiście śledzie czy ryba mintaj ale gdy pojawiło się więcej dzieci moja mama troszkę odeszła od tego i np. na ten starter dla dzieci pojawiały się pierogi ruskie aby tez mogły coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Naleśniki prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe naleśniki. Koniecznie muszę kiedyś spróbować je :) Uwielbiam pączki z nadzieniem pistacjowym, a naleśników z takim kremem jeszcze nie próbowałem. Wspaniały i doskonały wręcz pomysł na wykonanie naleśników. b :)
    Pozdrawiam cieplutko i od serducha :-* B<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Naleśniki z pistacjowym nadzieniem ,pycha 😋😋😋 My ostatnio lubimy paczki z takim nadzieniem ,są mega pyszne 😋i kaloryczne 😉Ale raz na jakiś czas....🤗
    U nas tradycyjnie w wigilię śledź,barszcz,pierogi z grzybami,zupa grzybowa,zupa z brukwi,kapusta z bobem,ziemniaki,karp,kompocik z suszu 😋Tradycyjnie od pokoleń 😊

    OdpowiedzUsuń