wtorek, 17 grudnia 2024

Ciastka pistacjowe

Dzień dobry 🙂 

Kolejna porcja ciastek. Dziś pistacjowe. Proste, smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc można zrobić je nawet na " ostatnią" chwilę. A czasem i takie przepisy na świąteczny stół się przydadzą. Zgadzacie się ze mną? 

Zapraszamy Was serdecznie 😍




35 g solonych pistacji ( waga bez łupin)

35 g kremu z pistacji (ze słoika )

230 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 jajka rozm L 

50 g cukru pudru 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

75 g miękkiego masła 



Słoiczek z kremem pistacjowym wstawić do miseczki z wrzątkiem, aby się roztopił. 

Do miski przełożyć masło, dodać oba cukry i utrzeć na jasny krem. Dodać roztopiony krem i ponownie wymieszać.



Dodawać po jednym jajku i także ucierać. 

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane drobno pistacje i wymieszać do połączenia składników .



Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów nabierać ciasto i kłaść kulki na papierze.

Piec w 180 st około 20 minut, do ładnego zrumieniania.

Smacznego.










9 komentarzy:

  1. Domowe ciasteczka są zawsze najlepszym dodatkiem do kawy lub herbatki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka i domowe ciastka są najlepsze. Raz zrobiliśmy sernik pistacjowy i był przepyszny, ale szkoda, że pistacje są takie drogie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie ciasteczka wyczarowalaś. Dzięki za przepis. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Pistacje są pyszne więc i ciasteczka takie być muszą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe ciasteczka to smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pistacje, z chęcią wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie proste i szybkie w wykoaniu przepisy. :D Ciasteczka prezentują się zacnie. <3

    OdpowiedzUsuń