poniedziałek, 16 grudnia 2024

Ciastka orzechowo - kakaowe

Witajcie ponownie 🙂 

Pewnie jesteście zaskoczeni, że dwa przepisy jednego dnia, ale okres przedświąteczny rządzi się swoimi prawami. A ja jak zwykle poszalałam z ilością pomysłów więc muszę wszystko zdążyć opublikować 😉

A poza tym leżę sobie i zabieram siły... jestem na zwolnieniu lekarskim,na szczęście do jutra tylko. Od zeszłego poniedziałku walczyłam z wirusem, ale niestety nie udało mi się tej walki wygrać. Dlatego w piątek po pracy poszłam do lekarza i dostałam zwolnienie i nakaz żeby odpoczywać i leżeć. Co niniejszym czynię, bo w  piątek i sobotę mój organizm bardzo tego potrzebował. Byłam naprawdę wyczerpana. Mam nadzieję że jestem już na dobrej drodze i gdy w środę wrócę z pracy to ruszę z kopyta z wszelkimi pracami kuchennymi na święta 💪

Oczywiście jak zwykle rozpisałam się nie na temat,a przecież o ciacha tu chodzi! Ciastka te poczyniłam w ubiegłym tygodniu gdy miałam urodziny i zaniosłam je do pracy. Były jeszcze dwa inne desery, ale te to już po świętach Wam pokażę. A te ciacha idealnie wpisują się w smaki świąt więc koniecznie musiałam Wam je pokazać. Dlatego bierzcie po ciachu i do piekarników marsz 🫶😁




60 g orzechów włoskich łuskanych

60 g orzechów pekan

3 łyżki słodkiego kakao

250 g margaryny do pieczenia 

400 g mąki pszennej typ 550

150 g cukru pudru 

2 jajka rozm L w temperaturze pokojowej 

Dodatkowo:

20 sztuk orzechów pekan 


Oba rodzaje orzechów zmielić w młynku do kawy.

Do malaksera lub dużego pojemnika blendera z ostrzami przełożyć mąkę, cukier puder, kakao oraz orzechy i pulsacyjnie wymieszać. 

Stopniowo dodawać margarynę i nadal pulsacyjnie miksować do połączenia składników. Dodać jajka i dokończyć mieszanie.

Przełożyć na stolnicę i lekko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Z ciasta odrywać kęsy o wadze 50 g i formować kulki. Układać na blasze w sporej odległości ( u mnie były potrzebne dwie blachy.

Na każdą kulkę nałożyć połówkę pekana i spłaszczyć je szklanką lub płaska szpatułką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-18 minut do ładnego zrumieniania.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.








9 komentarzy:

  1. Fajny przepis na ciasteczka :) Akurat na święta w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myszko, jesteś Tytanicą pracy! Rodzina chyba nieustająco łasi się do twych zręcznych, czyniących cudeńka rąk :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglądają dzisiaj skonczylam piec ciasteczka ,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak idealna dekoracja stołu, aż szkoda je zjadać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świątecznej kawki lub herbatki będą idealne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pora zabrać się za pieczenie ciasteczek. Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Serdeczności zostawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne 😋ja upiekłam rożki z Twojego przepisu ,maślane i płatki śniegu 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach kusisz i chyba w weekend coś upiekę :) I zapewne coś w świątecznym klimacie i smaku ♥ Bedzie co zajadać oglądając świąteczne filmy :)

    OdpowiedzUsuń