środa, 18 grudnia 2024

Popękane ciasteczka orzechowe

Dzień dobry 🙂 

To chyba ostatni wpis ciasteczkowy w tym tygodniu, chociażby niczego nie mogę obiecać 🤗 Pomysł na kolejne ciastka na bazie orzechów włoskich. Myślę że spośród wielu przepisów na ciastka,orzechowy smak przebija się u mnie najczęściej. Nic nie poradzę że bardzo je lubię. Zresztą orzechy włoskie od dziecka kojarzą mi się ze świętami. Gdy w " złotko" po czekoladzie omijało się orzechy i wieszało na choince. Też tak robiliście? 

Ale wracając do ciastek, proste w przygotowaniu, składniki wymieszać, informować kulki i ciastka gotowe. Prawda że proste? W takim razie zapraszam do pieczenia 😁




200 g orzechów włoskich łuskanych 

170 g mąki orkiszowej jasnej 

2 żółtka 

100 g masła miękkiego 

100 g erytrolu 

1/2 łyżeczki cynamonu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka cukru pudru 



Orzechy zmielić w malakserze lub w młynku do kawy jeśli wolicie mniejsze kawałki orzechów w ciastkach.

Do miski przełożyć masło i utrzeć na jasny krem z erytrolem. Dodać żółtka i dalej ucierać.

Następnie dodać orzechy, mąkę oraz cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Z ciasta formować kulki wielkości piłeczek do ping ponga. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st i pięć ciastka 20 minut.

Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut. Następnie każde ciastko szybko obtoczyć w cukrze pudrze. Odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego.










5 komentarzy:

  1. To rzeczywiście prosty przepis. Nawet dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis przystępny dla każdego, a efekt rewelacyjny, jak widać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne i ciekawe ciasteczka 😍👍😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuje na kiedyś gdyż ciasteczkowanie zakończyłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, coś zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń