piątek, 13 grudnia 2024

Śledzie w sosie curry z czarnymi oliwkami

Dzień dobry 🙂 

Ostatnie trzy wpisy były bardzo na słodko, więc trzeba czymś tą serię przełamać. A co lepiej pasuje do słodkiego jak nie śledź 😉 oczywiście żartuje. Chociaż są tacy, którzy mówią że ze słodkiego najbardziej lubią śledzie😁 ja co prawda jeszcze do tej grupy nie należę, ale te śledziki są tak wyborne, że mogłabym to zmienić. Muszę przyznać, że bardzo zachwyciły mnie tak przygotowane śledzie. I pomimo że hitem dla mnie są śledzie z tego przepisu Klik, to te są zaraz za nimi. Przygotowałam je w ubiegły piątek na nasze spotkanie z chrzestnym mojej młodszej córki i w ciągu jednego wieczora zniknęły. To chyba dobry znak? A u Wy jakie śledzie serwujecie na Wigilijnym Stole? 




250 g śledzi z oleju 

2 cebule szalotki 

1 duży ogórek konserwowy 

10 czarnych oliwek 

1 łyżka soku z cytryny 

2 łyżki majonezu lekkiego 

6 łyżek śmietany 30%

1 łyżka curry mielonego 

Sól pieprz do smaku 


Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, oprószyć solą, dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na pół godziny.

W międzyczasie śledzie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na 3-4 kawałki.

Przełożyć do miski. Dodać cebulę i pokrojonego w grubą kostkę ogórka. Oliwki przekroić na pół. Dodać do miski i wszystko wymieszać.

W małej miseczce wymieszać majonez, śmietanę,curry, pieprz i trochę soli. Dodać do śledzi i wymieszać. Wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Smacznego.










12 komentarzy:

  1. Ja akurat nie przepadam za oliwkami, ale śledzika to bym sobie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) robiłam podobne rok temu i bardzo nam smakowały :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tylko bez oliwek, u mnie na święta nie ma śledzi ,dopiero na Sylwestra.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie, ale w takiej formie, jak w Twoim przepisie, czyli nie matiasy, tylko zaprawione np. w oleju, a śledzie w śmietanie od czasu do czasu też robię, ale zainspirowałaś mnie składnikami sosu :) (no, może bez oliwek)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie jem śledzi, ale przekażę ten przepis mojej mamusi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam śledzia, jestem śledziowa babka :) Lubię je w każdej odsłonie i pod każdą postacią. Sama nie robię, w zeszłym roku zrobiłam sałatkę śledziową i wyszła średnia, trochę się zniechęciłam powiem szczerze. Twoje przepisy są genialne, mega inspirujące... mogłabym się zainspirować i raz jeszcze podejść do tego tematu. Nie ma większej dumy jak zrobiona potrawa własnymi rękoma :) ale musi być udana :D trzymaj za mnie kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis! Tylko nie dodałabym oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledzia z oliwkami nigdy nie jadłam. Lubię i jedno i drugie, dlatego muszę wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja. U mnie zawsze są śledzie na różne sposoby. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śledzie w nowej odsłonie i bardzo prosty przepis,super!
    Lubię śledzie takie tylko z cebulką i olejem, w zalewie octowej ale też w sałatce czy sosie. Od lat, tylko na święta robię śledzie w pomidorach z rodzynkami.
    U nas pod nazwą " śledzie Beatki "bo przepis dostałam dawno temu od koleżanki o tym imieniu:) polecam do spróbowania.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i z pewnością bardzo aromatyczne śledziki 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubimy śledzie, a Twoje wyglądają pysznie. Pominę jedynie oliwki i w poniedziałek wyruszam po śledziki. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń