poniedziałek, 16 grudnia 2024

Ciastka imbirowe z maszynki

Dzień dobry 🙂 

Zapraszam Was na ciastka, dość nieoczywiste czyli ukręcone w maszynce do mięsa. Mają naprawdę fantazyjny kształt. Przygotowanie ich to wielka frajda. Do tego ten imbirowy smak. Pycha! Jednakże muszę Was uprzedzić że to ciastka z gatunku tych twardszych, ale dzięki temu doskonale dają się moczyć w kawie czy kakao 🤩

Robiliście kiedyś takie " mielone" ciastka?




100 g erytrolu zmielonego na puder 

50 g cukru pudru 

230 g mąki orkiszowej jasnej 

180 g mąki pszennej 

120 g miękkiego masła 

2 jajka 

2 łyżki majonezu lekkiego - 75 g

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka mielonego imbiru 


W misce wymieszać oba cukry, jajka, majonez i miękkie masło ( jajka i majonez powinny mieć temperaturę pokojową) na gładką masę. 



W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek oraz imbir. 

Dodać do misy z masłem i wyrobić na miękkie ciasto.

Ciasto przełożyć do maszynki do mielenia mięsa i " mielić" ciasto. Po 7-8 cm odkrajać ciastka, lekko zlepiać i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wykorzystać całe ciasto. 



Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 15-18 minut na jasnozłoty kolor. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.







13 komentarzy:

  1. Nie widziałam takich ciastek :D Ciekawe ufoludki ;)
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. NIgdy nie słyszałam o mielonych ciastkach, ale wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tą maszynką do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich ciastek jeszcze nie jadłam. U mnie robi się ciastka z maszynki, ale przy użyciu specjalnej przystawki do tego przeznaczonej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł. Takimi ciastkami można zaskoczyć :) Nie dość, że wyglądają ciekawie i oryginalnie to na pewno smakują wyśmienicie. Fantastyczny przepis, którym chętnie bym się zainspirowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, ja zawsze ciastka z wkładką do maszynki robię, dobry sposób. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne ciasteczka! Pięknie wyglądają, a tym dodatkiem majonezu to mnie zaskoczyłaś, bardzo jestem ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co może mieć w sobie imbir!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki nieziemski pomysł!!!
    Takich ciastek, to ja nie tylko, że nie jadłam, ale nawet nie widziałam.
    Monia, czy Twoje pomysły mają gdzieś swój koniec? :)
    Buziole!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow 😯 super ciasteczka 🙃

    OdpowiedzUsuń