Dzień dobry 🙂
Dziś na obiad pyszna, aromatyczna i lekka zupa. Przygotowana na bazie świeżych pomidorów, więc można uznać że to pomidorówka 😉 nawet moje dziewczynki się na nią skusiły, chociaż fankami kremowych zup nie są. Ale był warunek,musiał być do niej makaron 😀 więc dla dzieci był a ja zjadłam samą zupę i była naprawdę smaczna. Aż sama zaskoczona byłam, że tak to doskonale wszystko zagrało. Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu życzę 🤗
5 dużych pomidorów malinowych - 1200 g
210 g marchewki
1/3 pora
90 g cukinii
2 łodygi selera naciowego
355 g ziemniaków - waga po obraniu
2 łyżki oleju rzepakowego
1200 ml wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Pomidory naciąć na krzyż, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 5 minut. Następnie zdjąć skórkę i wyciąć szypułkę, nasiona zostawić. Z grubsza pokroić.
Marchewki umyć,nie obierać i z grubsza pokroić. Ziemniaki obrać, umyć i z grubsza pokroić.
Pora i selera drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić por, seler i cukinię. Zeszklić. Dodać marchewkę. Po 2 minutach dodać pomidory i gdy się zaczną się rozpadać dodać ziemniaki.
Wlać wodę, dodać sól i doprowadzić do zagotowania. Gdy to nastąpi zmniejszyć ogień, dodać cynamon i gotować do miękkości warzyw. Po około 30 minutach zupa jest gotowa. Skosztować czy nie trzeba posolić. Dodać pieprz i całości zblendować. Smacznego.
Przepyszna musi być, tylko czy cynamon jest wyczuwalny w tej zupie ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie. Pobija smak pomidorów.
UsuńDziękuję,
UsuńPrzyznam, że dawno nie jadłam takiej kremowej zupy z pomidorów.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!
UsuńNa świeżych pomidorach to inny, letni smak. I jeszcze seler naciowy dodaje rześkości ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńUwielbiam takie zupy kremy. To coś pysznego.
OdpowiedzUsuńJa także, zwłaszcza w sezonie letnim.
UsuńPychota! Chętnie bym wypróbowała taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam przygotować,trwa nie dłużej niż tradycyjna pomidorowa.
UsuńPysznie. Bardzo lubię pomidorową. Miłego weekendu. :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńJestem przekonana, że smakuje rewelacyjnie i dla wielbicieli kremowych zup, to pyszota i samo dobro:)
OdpowiedzUsuńJa wolę te, w których wszystko widać... taki typ...
Pozdrawiam serdecznie:)
Nie sposób lubić wszystkiego 😉
UsuńZ pewnością jest pyszna. Ja jednak pominę cynamon. Oczywiście swoją porcję zblenduję. Druga połowa lubi gdy wszystko fruwa. Miłego weekendu!!!
OdpowiedzUsuńU mnie też druga połowa woli zwykłą zupę.
UsuńUwielbiam takie zupy krem, a pomidorowa to jedna z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńPrzyznam, Moni, że lubię gryźć, więc zupy kremowe nie są w mojej kuchni częstymi gośćmi, jednak chyba się skuszę, bo dawno nie jadłam pomidorowej. Moc pozdrowień i serdeczności!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 😘
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńKrem z pomidorów to pyszna zupa
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńDla mnie miks doskonały :) Do tego robiąc typową pomidorową to zawsze wybieram wersję krem :) Będzie jutro, a dziś grzybowa :)
OdpowiedzUsuńNo proszę,u mnie zwykle tradycyjna wersja a tym razem naszło mnie na krem
Usuńależ musi pachnieć:D
OdpowiedzUsuńOczywiście!
UsuńPyszna zupka. Pozdrawiam wakacyjnie ☀️☀️☀️
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńApetycznie wygląda 😊.Coś dla mnie...latem składam się w 90% z pomidorów 😅.
OdpowiedzUsuńCzyli bardzo smakowicie!😉
UsuńZupy krem uwielbiam! Ostatnio zrobiłam z cukinią ;)
OdpowiedzUsuńJa gdy gotuje zupę krem to najczęściej jest z cukinii.
UsuńBardzo fajna zupa pomidorowa. Ja jestem fanem zupy krem. Są lekkostrawne i przepyszne, a co najważniejsze, że są odżywcze 👍😉
OdpowiedzUsuńMam takie samo zdanie na ten temat 🙂
Usuń