Dzień dobry 🙂
I przed nami kolejna niedziela. U mnie zawsze,a właściwie prawie zawsze musi być jakiś domowy deser. Czas,w którym obecnie się obracam, sprawia że te wszystkie domowe słodycze muszą być w odchudzonej wersji. I nawet cieszy mnie ten stan, bo muszę być jeszcze bardziej kreatywna. Póki co się udaje, byle tak dalej 🙂
Teraz słowo wyjaśnia odnoście tej wegańskiej śnieżki. Pewnie ktoś się popuka w głowę, jaka durna ta baba, cały deser mleczny a tu nagle wyskakuje z wegańską śnieżka...a no tak... ostatnio w sklepie rzuciła mi się taka niepozorna paczuszka z tym produktem. To co mnie zachęciło do jej kupna to fakt, że efekt końcowy jest mało kaloryczny. Nie ma co się oszukiwać, że to idealny zamiennik bitej śmietany, ale jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma 😁 muszę przyznać że szybko się rozpływa, widać to już na zdjęciach,a nałożyłam ją dosłownie przed wykonaniem zdjęć. Następnym razem spróbuję ją wymieszać z zagęstnikiem do bitej śmietany i zobaczymy co z tego wyjdzie 🤔
Serdecznie zapraszam na przepis i udanej niedzieli 😘 😘 😘
Jogurtowe czapeczki:
150 g skyru naturalnego
150 g jogurtu wiśniowego 0%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki borówek
Masa serowa:
250 g sera białego chudego
150 g skyru naturalnego
3 brzoskwinie ciasteczkowe
2,5 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki erytrolu zmielonego na puder
Dodatkowo:
Śnieżka wegańska
Owoce do dekoracji
Jogurtowe czapeczki:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do miski przełożyć skyr, jogurt, wymieszać. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia składników.
Do silikonowej formy w kształcie półkul wlać masę nabiałową. Dać po 2-3 kulki borówki, wstawić do lodówki do stężenia.
* W przypadku braku takiej formy, masę jogurtową przelać do silikonowej foremki na muffiny, wlać tylko do połowy foremki.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do wysokiego dzbanka ( łatwiej będzie nalewać masę serową do ringów) przełożyć ser,skyr,mleko oraz sok z cytryny. Dodać erytrol oraz pokrojoną brzoskwinię ( można obrać,ja tego nie robiłam). Dokładnie zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
Wykonanie:
Dno płaskiej formy wyłożyć folią spożywczą, ustawić ringi o średnicy 8-9 cm. Można wyłożyć je folią rantową. Ostrożnie wlać masę serową. Wstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie wyjąć czapeczki z foremek. Ułożyć je na wierzchu serniczków , wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Gdy sernik stężeje, uwolnić z ringów. Udekorować śnieżnką wegańską i owocami.
Smacznego.
Taki pyszny i lekki deser jest idealny na upalne dni.
OdpowiedzUsuńDokładnie,do tego nie jest przesłodzony. Nawet mąż dał się skusić na porcyjkę 😁
UsuńWow, wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńIdealnie na te upały :) Zjadłabym z przyjemnością. Ja zrobiłam wczoraj lody, raczej nie fit ale i tak lepszy skład niż te sklepowe :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że domowe zawsze lepsze. Mniej cukru,bez dodatków chemicznych. Z pewnością były przepyszne!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 🙂
UsuńTen deser wyglada bardzo pysznie.Rowniez dekoracja i prezentacja jest godna mistrza cukiernictwa :-) Udanej niedzieli!
OdpowiedzUsuńKochana bardzo Ci dziękuję za to ostatnie zdanie. Uwielbiam piec i dekorować i trochę się obawiałam, że te odchudzone pomysły nie będą tak miłe dla oka jak tradycyjne przepisy, więc bardzo cieszą mnie Twoje słowa 😘
UsuńAle mi narobiłaś znowu apetytu!!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz do mnie wpaść z wizytą 🥰🙂
UsuńPożeram oczami !!! No jak tak można ?! Toż to pychota i uczta na całego... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKochana Ulu! Serdecznie dziękuję. Na szczęście można bo kalorii ma mało, więc nie pójdzie w boczki 😉
UsuńPrzepyszny deser, ciekawe jakbyś dodała do tej śmietanki śmietanfix ?pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Tak mam zamiar,gdy wyczaruje coś następnym razem to dodać śmietan fix i zobaczymy co z tego będzie.
UsuńLekki, piękny i bardzo smakowity deserek! 😍 Od samego patrzenia pracują kubki smakowe 🥰
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję, taki efekt właśnie chciałam osiągnąć 😀
UsuńŚliczny, piankowy i wygląda jak letni obłoczek🌤
OdpowiedzUsuńŚwietny domowy deser!
Buziaki przesyłam 😘
Serdecznie dziękuję i również gorąco pozdrawiam 😘
UsuńAle cudny deserek Ci wyszedł! Palce lizać :) My chętnie sięgamy po wegańskie odpowiedniki. Bardzo lubimy na przykład weganski parmezan, w postaci drożdżowych płatków. Smaczne i bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tego wegańskiego parmezanu nie testowałam.
Usuńdo kawki coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńWow, ale pychota!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 😀
UsuńPyszna propozycja, bardzo lubię serniczki na zimno. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są dobrą alternatywą dla osób na diecie 😁
UsuńŚwietny deser, a jeżeli mało kaloryczny to tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Zdecydowanie lepiej!
UsuńŚwietny deser. Ja niestety piekę tradycyjnie. Pozdrawiam wakacyjnie ☀️☀️☀️☀️
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, ja chętnie też bym piekła tradycyjnie, ale jak się za bardzo poszalało to teraz trzeba grzeczniej 😁🤗
UsuńJeju, wygląda smacznie; mogłabym ten deser jeść godzinami xD
OdpowiedzUsuńNa szczęście jest mało kaloryczny więc można zajadać do woli 😁
UsuńPyszny i lekki 😋😋😋
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńTakie desery na lato- idealne:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam kochana:)
Też tak uważam 😀
UsuńNo co ty, Monia, nie bluźnij: gdzie Ty widzisz tę spływającą falę?! Jak zwykle u Ciebie wszystko dopieszczone, ślicznie sfotografowane i prze-pysz-ne!!
OdpowiedzUsuńKochana! Pięknie dziękuję za tak miłe słowa 😘😘😘
Usuń