niedziela, 27 października 2024

Delikatne klopsiki w sosie własnym

Dzień dobry 🙂 

Zapraszam na przepis który stworzyłam przede wszystkim z myślą o moich córkach. Delikatne,bez nadmiaru przypraw i w prościutkim sosie. Cała porcja zniknęła raz dwa. Może i Wy się skusicie? Serdecznie polecam 😍 




200 g mięsa mielonego z szynki 

100 g piersi z indyka 

1 łyżka bułki tartej 

1 łyżka mąki 

1 łyżka masła 

1 łyżka oleju 

1 łyżeczka sosu sojowego 

Sól, pieprz do smaku 

350 ml wody 


Pierś z indyka umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.

Dodać do mięsa z szynki, wymieszać wstępnie. Dodać przyprawy oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać,aby masa dobrze się lepiła.

Uformować klopsiki wielkości piłki do ping pong,lub odrobinę większe. Obtoczyć w mące ( resztę mąki zachować).

W rondelku rozpuścić masło, dodać olej. Z każdej strony obsmażyć klopsiki. Wlać 250 ml wody i dusić.

Gdy większość płynu odparuje to znak, że danie jest prawie gotowe. Resztę mąki dokładnie wymieszać z resztą wody, dodać sos sojowy i wlać do garnka z klopsikami. Zagotować. Gotować 2 minuty stale mieszając. Smacznego.








13 komentarzy:

  1. Pyszne, w sam raz na rodzinny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, nie dziwię się że zniknęło, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki prezentują się bardzo apetycznie! A jeszcze takie delikatne i w sosiku...pyszota!
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG, uwielbiam klopsiki :) Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym sobie takie zjadła! Ale nie, dziś idę na obiad do mamy! Będe się inspirować w tygodniu, bo narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsiki zawsze smakują. Dużym i małym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lekkie, pyszne i bardzo pożywne klopsiki 🧡 Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ham and turkey? Very interesting. And soy. This sounds quite tempting!

    OdpowiedzUsuń