Dzień dobry:)
Czas leci jak szalony....to niepodważalny fakt. Mówią że to dzieci się starzeją a nie my 😁ale zapasy w szafkach czy spiżarkach też mogą się zestarzeć. Ja mam taki rytuał, aby raz w miesiącu przejrzeć wszystkie daty żeby którejś nie przegapić i użyć produktu w odpowiednim czasie. Co zaskakujące często muszę przeglądać słodką szafkę, bo czasem się zdarzy że dziewuszki dostaną coś czego nie jedzą i leży to i leży i nic. Tak było z tą czekoladą, wiedziałam że smak ich nie zachwyca i czekolada w końcu wyląduje w koszu. A do tego nie mogłam dopuścić. Dołożyłam ciasto francuskie i sezamki i zrobiłam pyszne ciacha i zniknęły wszystkie 😉 i znowu coś uratowałam.
1 opakowania ciasta francuskiego- 300 g
80 g gorzkiej czekolady- u mnie z malinami i chrupkami
80 g sezamków
2 łyżki śmietany kremówki
Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować, przesypćc do miseczki.
Sezamki również zmielić i dodać do czekolady, wymieszać, odłożyć na bok.
Ciasto ostrożnie rozwinąć i posmarować śmietaną. Wysypać przygotowane okruchy i rozliczać je na całym płacie ciasta.
Zwijać wzdłuż krótszego boku z obu stron jednocześnie, aż oba zawijasy się spotkają. Pokroić na plastry o grubości 1,5-2 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Piec w 200 s około 18-20 minut, wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego.
Proste, a jakie efektowne i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńProste pomysły są zawsze w cenie,a na pewno ja je cenię 🙂
UsuńCiasto francuskie daje mnóstwo możliwości! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, praktycznie stale u mnie w lodówce takowe jest.
UsuńAż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić,bez problemu się uda 🙂
UsuńProste i bardzo smaczne, idealny szybki deser :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Zgadzam się. Zawsze znajdzie swojego amatora 😉
UsuńUwielbiam takie jedzonko. Pychota.
OdpowiedzUsuńMy także i dlatego często robię takie danka 🙂
UsuńTy to masz pomysły!!! Tylko pozazdrościć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,staram się, chociaż czasem z różnym skutkiem 😂
UsuńSuper! Wypróbuję, bo do tej pory robiłam tylko z ananasem lub jabłkiem, a tu takie cudo!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 ja z ananasem jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować. Bo z jabłkami to oczywiście pyszna klasyka 😀
UsuńZ ciasta francuskiego można zrobić tyle wspaniałych i przepysznych wyrobów cukierniczych. Bardzo smaczny i szybki do przygotowania deser 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie 🤗😘💖
Patryk
Tak ten produkt to doskonała baza do wielu dań.
UsuńSuper pomysł, po prostu rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiłe słowa 😘
UsuńSmacznie u Ciebie kochana i do mojej kawki, którą teraz piję-idealna słodka przekąska😊☕
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, bardzo cieszą mnie takie słowa 😘
Usuń