Dzień dobry:)
Jesień w pełni,za oknem szybko ciemno i niestety często zimno. W takim czasie nasz organizm wysyła nam sygnał że chętnie zjadłby coś rozgrzewającego i kojącego. I oczywiście najlepiej w sosie,no albo ja tak mam 😉 a tak serio to zapraszam Was na udka w mega prostym sosie. Praca tylko na początku przygotowania obiadu,a potem już sobie samo pyrka. A na koniec mięsko tak delikatne, że samo się rozpada. Mój mężu bardzo zadowolony bo lubi wszelkie mięso w sosie. Jak to bywa z takimi daniami zdecydowanie lepiej smakują niż wychodzą na zdjęciach. Miałam nawet chwilę zawahania czy dodać ten przepis,a potem sobie pomyślałam że są gorzej wyglądające dania, np. jakieś robaki,móżczki czy bycze j... Dlatego przepis jest bo bardzo broni się smakiem jeśli nie wyglądem 😉Wy lubicie mięso w sosie?
Wczoraj trochę poszalałam w kuchni, więc wkrótce możecie się spodziewać nowych pomysłów. Udanej niedzieli 🙂
6 udek z kurczaka
1 marchewka
1 czubata łyżka przyprawy gyros
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Sól pieprz do smaku
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać przyprawę gyros z czosnkiem oraz solą i pieprzem. Porządnie oprószyć mięso. Odłożyć na bok.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki, również oprószyć mieszanką przypraw.
Następnie mięso i marchewkę obsypać mąka i obsmażyć na roztopionym maśle w dużym rondlu. Czynność wykonywać partiami,aby wszystko ładnie się zrumieniło.
Wszystkie obsmażone kawałki przełożyć ponownie do rondla, dodać resztę przyprawy i wlać wodę,tak aby dokładnie pokryła całość mięsa. Wrzucić liście laurowe oraz ziele. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa oraz zgęstnienia sosu. Smacznego.
Narobiłaś mi ochoty na takie udka. Lubię tą przyprawę. Ogólnie to mięso kurczaka świetnie smakuje gdy jest dobrze doprawione. Używam też dużo curry.
OdpowiedzUsuńJa też używam curry, bo mój mąż bardzo ją lubi 😉
UsuńFajny pomysł na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję, też tak uważam że to dobry pomysł 🙂
UsuńŚwietny pomysł na kurczaka :) do wypróbowania, bo chyba jeszcze nie używałam przyprawy gyros :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
U mnie zapas wszelkich przypraw i bez tego nie umiem gotować 😉
UsuńProste a efektowne!
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo lubię takie właśnie pomysły 😀
UsuńBardzo lubię mięso w sosie. A jak jest zimno, to mój organizm wysyła mi sygnały na słodkości :)
OdpowiedzUsuńU mnie ochota na słodkie jest zawsze 😉a sosy i wszelkie gulasze bardzo lubię.
UsuńOmnomnom, do tego fajne jeszcze pieczywko i nawet na kolację byłoby super ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację,w sumie nie pomyślałam o takiej opcji 🤔
UsuńMniam, przepysznie wygląda te danie. Wspaniała, doskonała robota. 🙂👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🤗🥰💖
Patryk
Bardzo dziękuję, jesteś niezwykle miły w ocenianiu 😀🌷🌹
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🙂
UsuńPysznie wygląda, chętnie spróbuję zrobić na obiad. Też lubię od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i stworzyć coś nowego. Pozdraiwam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że jest więcej takich " szaleńców" jak ja 😘😀
UsuńJestem jak najbardziej za takim obiadkiem i oczywiście za sosami, bo bardzo je lubię ;)
OdpowiedzUsuńTo doskonała opcja na rozgrzanie się 🙂
UsuńCiekawy i fajny pomysl na mieso gyros, zupelnie odmienny od mojego.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i miło mi słyszeć że się pomysł podoba. Pozdrawiam serdecznie 🙂
UsuńRozgrzewające i sycące potrawy są najlepsze na ten czas. :)
OdpowiedzUsuńPodpisuje się obiema rękami pod tymi słowami 😉
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🙂
Usuńbardzo smaczny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Madziu,u Ciebie też zawsze pyszota 🙂
Usuńmmm ale pychota :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 🙂
UsuńO! Nareszcie jakiś fajny pomysł na kurczaka. Wygląda genialnie, muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i mam nadzieję że będzie smakować tak jak nam. Pozdrawiam serdecznie 🙂
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńJesień jesienią, widziałam, że już pojawiła się zima :D U mnie śnieg jeszcze nie padał, ale to pewnie tylko kwestia czasu :) Fakt, ma się teraz smaka na dobrze doprawione dania na ciepło :) Świetny przepis na udka, bardzo lubię dania mięsne z sosami. Według mnie twoja propozycja wygląda kusząco, aksamitnie i apetycznie. Wyobrażam sobie, jak mięciutkie musi być to mięsko, na pewno rozpływa się w ustach :) Naprawdę super przepis!
Tak w ogóle zjadłabym móżdżki, ale nie wiem jak się je przyrządza i gdzie się je kupuje :D
Pozdrawiam cieplutko ♡
U nas śnieg był wczoraj,a po 3 godzinach deszcz go zmył. I w sumie teraz też leje:(
UsuńJa móżczku też jeszcze nie robiłam i też nie wiem gdzie kupić. Ale moi i tak by nie zjedli więc zostanę przy kurczaczku 😉😉
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Oj tam, nie wygląda ale za to jak musiało smakować :D
OdpowiedzUsuńI to jest odpowiednie podejście do tematu 🙂
UsuńProste, szybkie, smaczne i o to chodzi😀
OdpowiedzUsuńPozdrowionek moc zostawiam🤗
Pod każdym słowem się podpisuje, również cenię sobie takie właśnie dania.
UsuńNo takie jedzonko... To wiesz... Pychota... Maz od razu, ze mnie miesozerca marny ale takie mega przyprawione mięsko jak najbardziej... Przyprawa gyros, Carry nawet w ziemniakach i makaronie czasem ląduje.
OdpowiedzUsuńTak też przyprawy dają naprawdę super moc potrawa 🙂
Usuń