Dzień dobry:)
Na temat tego ciasta nie trzeba za wiele pisać. Jak się sami zaraz przekonacie czytając składniki to samo się broni. Wykonane nie przysparza dużo więcej pracy niż zwykle ciasto drożdżowe,a wygląda pięknie, prawda? Mnie obłędnie smakowała z czekoladą na gorąco. Doskonale poprawia humor. Myślę że z powodzeniem taka chałka mogłaby się znaleźć na świątecznym stole. Zdecydowanie łatwiejsza niż strucla z makiem, która z jakiegoś powodu zawsze wychodzi mi gigantyczna i pęka podczas pieczenia. Zapraszam na przepis i do zobaczenia niebawem ,za parę dni zacznę dzielić się pomysłami na świąteczne dania. Już nie mogę się tego doczekać i Waszej reakcji 😘
500 g mąki
50 g cukru
50 g masła roślinnego
2 jajka
200 ml mleka
1 opakowanie drożdży instant
250 g suszonej żurawiny
Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny.
Mleko podgrzać, przelać do miseczki, dodać 20 g cukru oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do duże miski przełożyć mąkę, resztę cukru oraz roztrzepane jajka i wymieszać. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto, około 5-7 minut. Obłożyć na bok do podwojenia objętości.
Żurawiny odsączyć na sicie i zmiksować na gładko blenderem, gdy miksowanie będzie utrudnione dodać odrobiną wody z moczenia.
Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieść i oderwać kęs. Resztę rozwałkować. Nałożyć dżem z żurawiny i rozsmarować. Ciasto zrolować i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
Z odłożonego ciasta zrobię 3 wałeczki i zapleść warkocz, ułożyć na cieście. Zostawić na kolejne 20 minut.
Po tym czasie wstępnie do zimnego i włączyć go ma 180 st góra-dół i piec około 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce, smacznego.
Pychota, dla smakoszy slodkosci-idealna chałka🤗
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie☕😀
Bardzo dziękuję. W zeszłym roku piekłam podobną, ale z pastą orzechową, też wyszła zacnie 🙂 również gorąco pozdrawiam 🙂
UsuńRobię taką także🤗
UsuńPysznie, uwielbiam żurawinę! :)
OdpowiedzUsuńDzięki,to jest nas przynajmniej trzy bo moja starsza córka też 😉
UsuńProste, szybkie danie. Pychotka.
OdpowiedzUsuńDokładnie, czasem nie trzeba więcej niż prostota:)
UsuńLubię wszelakie drożdżówki. Nie jadłam jeszcze z żurawiną 💗
OdpowiedzUsuńJa też,Twoja ostatnia roladą z makiem była bombowa 🙂
UsuńDo kawki też bym pochłonęła. Wygląda obłędnie, a ponieważ przepadam za żurawiną, na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńIwonko pięknie dziękuję,do herbatki też się świetnie nada 😀
UsuńPiękna chałka :) ale rozpieszczasz swoją rodzinkę, niedawno pyszne bułeczki, a teraz cudowna chałka :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Madziu staram się jak mogę 😀 bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny, pozdrawiam 🙂🏵️
UsuńOch!! Pyszności!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi że tak uważasz 🙂🏵️
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńDianko jak zwykle jesteś bardzo miła, pięknie dziękuję 😘
UsuńJezu, muszę sobie zrobić taką chałkę! Koniecznie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo szybko się robi i szybko znika 😁
UsuńPrzeboska chałka :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 😘
UsuńZ tą żurawiną to fajny patent - suszona, a pewnie jak świeża! Matyldzia uwielbia żurawinę, trza więc wykorzystać do ciasta lub placuszków.
OdpowiedzUsuńP.S. Monia, Ty jesteś niezwykle pozytywna, widziałam, co napisałaś u Arka Gie :-) Buziaki :-*
Kochana dziękuję Ci podwójni! Chyba jeszcze nikt mi nie powiedział że jestem pozytywnie nastawiona,ba nawet nie wiem czy sama o sobie tak myślę 🤔 zrobiłaś mi dzień Moja Droga, naprawdę pięknie dziękuję 😘😘
UsuńJaka piękna i żurawinkę jak fajnie przerobiłaś na dżemik :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję miałam spory zapas żurawiny i taki właśnie pomysł na jej wykorzystanie mi przyszedł 😁
UsuńAle piękna! Dzisiaj do kawki coś tak pysznego byłoby u mnie wskazane:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miłe słowa, następnym razem zapraszam do siebie na kawkę i chałkę 😘
UsuńŚwietna chałka. Drożdżowe uwielbiam, Jest to takie prawdziwie domowe ciasto. Pozdrawiam serdecznie 🪻🙂☺️
OdpowiedzUsuńMam takie samo zdanie na ten temat, żadne inne ciasto nie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska jak drożdżowe właśnie. Ja również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDrożdżowe to nasze ulubione ciasto a jeszcze z żurawiną to przecież sama rozkosz dla kubków smakowych:)
OdpowiedzUsuńJuż czekam na świąteczne propozycje. Masz świetne przepisy i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i ja też:)
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Ja również bardzo je lubię, mogłabym jeść co dzień ale w końcu sama bym była taka puchata jak drożdżówka 😉 cieszę się że czekasz na moje pomysły,od jutra będą się pojawiać i nie wszystkie będą tradycyjne 😀 gorąco pozdrawiam 😘
UsuńObłednie wygląda, właśnie moje zawijance makowe też robią to co Twoje, trudno ale strucla makowa musi być,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Ja w tym roku myślę o makowcu japońskim bo jeszcze go nie robiłam, ale co z tego wyjdzie to się jeszcze okaże 😉 gorące uściski 😘
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘
UsuńWitam Cię cieplutko 🖐🙂
OdpowiedzUsuńChałka to coś wspaniałego na podwieczorek do kawy. Pomysł dodania dżemu i żurawiny do chałki jest, moim zdaniem, dosyć ciekawy i kreatywny. Wspaniałe wykonanie 👍🙂
Pozdrawiam Cię z serdecznością i cieplutko 🤗😘❤
Patryk
Bardzo dziękuję. Przynajmniej się nie rozpada bo strucla mnie nie lubi i pęka 🥴
UsuńDziękuję za odwiedziny i przemiły komentarz, serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️