wtorek, 21 listopada 2023

Chałka z dżemem z suszonej żurawiny

Dzień dobry:)

Na temat tego ciasta nie trzeba za wiele pisać. Jak się sami zaraz przekonacie czytając składniki to samo się broni. Wykonane nie przysparza dużo więcej pracy niż zwykle ciasto drożdżowe,a wygląda pięknie, prawda? Mnie obłędnie smakowała z czekoladą na gorąco. Doskonale poprawia humor. Myślę że z powodzeniem taka chałka mogłaby się znaleźć na świątecznym stole. Zdecydowanie łatwiejsza niż strucla z makiem, która z jakiegoś powodu zawsze wychodzi mi gigantyczna i pęka podczas pieczenia. Zapraszam na przepis i do zobaczenia niebawem ,za parę dni zacznę dzielić się pomysłami na świąteczne dania. Już nie mogę się tego doczekać i Waszej reakcji 😘




500 g mąki 

50 g cukru 

50 g masła roślinnego 

2 jajka 

200 ml mleka 

1 opakowanie drożdży instant 

250 g suszonej żurawiny 


Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny.

Mleko podgrzać, przelać do miseczki, dodać 20 g cukru oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. 

Do duże miski przełożyć mąkę, resztę cukru oraz roztrzepane jajka i wymieszać. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto, około 5-7 minut. Obłożyć na bok do podwojenia objętości.

Żurawiny odsączyć na sicie i zmiksować na gładko blenderem, gdy miksowanie będzie utrudnione dodać odrobiną wody z moczenia. 

Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieść i oderwać kęs. Resztę rozwałkować. Nałożyć dżem z żurawiny i rozsmarować. Ciasto zrolować i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. 

Z odłożonego ciasta zrobię 3 wałeczki i zapleść warkocz, ułożyć na cieście. Zostawić na kolejne 20 minut. 

Po tym czasie wstępnie do zimnego  i włączyć go ma 180 st góra-dół i piec około 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce, smacznego. 












38 komentarzy:

  1. Pychota, dla smakoszy slodkosci-idealna chałka🤗
    Pozdrawiam smacznie☕😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. W zeszłym roku piekłam podobną, ale z pastą orzechową, też wyszła zacnie 🙂 również gorąco pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Robię taką także🤗

      Usuń
  2. Pysznie, uwielbiam żurawinę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki,to jest nas przynajmniej trzy bo moja starsza córka też 😉

      Usuń
  3. Lubię wszelakie drożdżówki. Nie jadłam jeszcze z żurawiną 💗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,Twoja ostatnia roladą z makiem była bombowa 🙂

      Usuń
  4. Do kawki też bym pochłonęła. Wygląda obłędnie, a ponieważ przepadam za żurawiną, na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko pięknie dziękuję,do herbatki też się świetnie nada 😀

      Usuń
  5. Piękna chałka :) ale rozpieszczasz swoją rodzinkę, niedawno pyszne bułeczki, a teraz cudowna chałka :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu staram się jak mogę 😀 bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny, pozdrawiam 🙂🏵️

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dianko jak zwykle jesteś bardzo miła, pięknie dziękuję 😘

      Usuń
  7. Jezu, muszę sobie zrobić taką chałkę! Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tą żurawiną to fajny patent - suszona, a pewnie jak świeża! Matyldzia uwielbia żurawinę, trza więc wykorzystać do ciasta lub placuszków.
    P.S. Monia, Ty jesteś niezwykle pozytywna, widziałam, co napisałaś u Arka Gie :-) Buziaki :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dziękuję Ci podwójni! Chyba jeszcze nikt mi nie powiedział że jestem pozytywnie nastawiona,ba nawet nie wiem czy sama o sobie tak myślę 🤔 zrobiłaś mi dzień Moja Droga, naprawdę pięknie dziękuję 😘😘

      Usuń
  9. Jaka piękna i żurawinkę jak fajnie przerobiłaś na dżemik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję miałam spory zapas żurawiny i taki właśnie pomysł na jej wykorzystanie mi przyszedł 😁

      Usuń
  10. Ale piękna! Dzisiaj do kawki coś tak pysznego byłoby u mnie wskazane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za miłe słowa, następnym razem zapraszam do siebie na kawkę i chałkę 😘

      Usuń
  11. Świetna chałka. Drożdżowe uwielbiam, Jest to takie prawdziwie domowe ciasto. Pozdrawiam serdecznie 🪻🙂☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam takie samo zdanie na ten temat, żadne inne ciasto nie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska jak drożdżowe właśnie. Ja również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  12. Drożdżowe to nasze ulubione ciasto a jeszcze z żurawiną to przecież sama rozkosz dla kubków smakowych:)
    Już czekam na świąteczne propozycje. Masz świetne przepisy i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i ja też:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo je lubię, mogłabym jeść co dzień ale w końcu sama bym była taka puchata jak drożdżówka 😉 cieszę się że czekasz na moje pomysły,od jutra będą się pojawiać i nie wszystkie będą tradycyjne 😀 gorąco pozdrawiam 😘

      Usuń
  13. Obłednie wygląda, właśnie moje zawijance makowe też robią to co Twoje, trudno ale strucla makowa musi być,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Ja w tym roku myślę o makowcu japońskim bo jeszcze go nie robiłam, ale co z tego wyjdzie to się jeszcze okaże 😉 gorące uściski 😘

      Usuń
  14. Witam Cię cieplutko 🖐🙂

    Chałka to coś wspaniałego na podwieczorek do kawy. Pomysł dodania dżemu i żurawiny do chałki jest, moim zdaniem, dosyć ciekawy i kreatywny. Wspaniałe wykonanie 👍🙂

    Pozdrawiam Cię z serdecznością i cieplutko 🤗😘❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Przynajmniej się nie rozpada bo strucla mnie nie lubi i pęka 🥴
      Dziękuję za odwiedziny i przemiły komentarz, serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️

      Usuń