piątek, 17 listopada 2023

Wielozbożowe bułki

Dzień dobry:)

Dzisiaj dzielę się z Wami pomysł na domowe bułki na bazie trzech mąk. Do tego trochę otrąb, trochę nasion i smakowite bułki gotowe. Doskonałe z samym masełkiem, na wypasioną kanapeczkę albo jako dodatek do gulaszu czy zupy ( ja podałam do szybkiej fasolki po bretońsku). Kształt mają trochę nietypowy, ale już od dawna taki właśnie za mną " chodził". Liczę że podobają się Wam tak jak mnie . Nie będę Was oszukiwała domowe bułki robię raz na 2-3 tygodnie i oczywiście w weekend. Oczywiście chciałabym robić częściej, ale zwyczajnie nie nie mam siły. Od poniedziałku do piątku wstaje o 4:30 i często dotrwać do 21 jest problemem 😂 ale ogromną frajdę sprawia mi pieczywa dla rodzinki. Najczęściej przygotowuje bułeczki wieczorem i rano je odpiekam, ale czasem nachodzi mnie i robię takie jak te bułeczki. No trochę Was zanudziłam a teraz zapraszam na przepis 🙂


Udanego weekendu 🥰




185 g mąki ryżowej

100 g mąki kukurydzianej

330 g mąki pszennej

15 g otrąb pszennych

300 ml wody

2 opakowanie drożdży instant 

1 łyżka soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki czarnego sezamu

3 łyżki słonego słonecznika

2 jajka


Do dużej miski przełożyć wszystkie mąki, otręby i nasiona. Wymieszać. Dodać drożdże, sól oraz cukier. Ponownie wymieszać.

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Przelać do miski z mąką ( odrobinę zostawić do posmarowania bułek) i wymieszać.

Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 

Odłożyć do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto ułożyć na blacie obsypanym mąką i lekko rozciągnąć i spłaszczyć. Kwadratową foremką wyciąć bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztą jajka i oprószyć sezamem. Odłożyć na 15 minut 

Piekarnik rozgrzać do 180 st ( bez termoobiegu) i piec 20-22 minuty. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.








36 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, nie byłam pewna czy kształt się utrzyma. Bo kiedyś zrobiłam bułki w kształcie serca i się niestety nie uchował.

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie. Super, że dużo czasu nie trzeba na zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super :) Takie domowe bułeczki nie mają sobie równych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Zawsze są bardziej treściwej niż te sklepowe.

      Usuń
  4. Wyglądają smacznie. Pojadłabym sobie takie bułeczkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe bułki :) podziwiam, że wstajesz tak wcześnie, to musi być bardzo trudne :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe bułeczki to z samym masełkiem wystarczy zjeść. Na pewno pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wyglądają, apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rodzinka ma z Tobą dobrze:)
    Stale coś nowego a wszystko pyszotne.
    Takie świeże bułeczki na śniadanie to rarytas!
    Pozdrawiam cieplutko ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze wychodzi ale zawsze bardzo się staram,a rodzinka warta jest każdego poświęcenia i pracy. Dziękuję za odwiedziny i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. Uwielbiam takie bułki! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię domowe pieczywo. Bułeczki wyglądają na prawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. My także wolimy domowe zamiast kupnych ale nie zawsze jest możliwość takie zrobić.

      Usuń
  11. Takie bułeczki na śniadanie to marzenie niejednego smakosza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście moi smakosze nie mają dość i mogę piec i piec 😀

      Usuń
  12. Chętnie bym zjadła, bu uwielbiam takie dodatki w pieczywie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie od czasu do czasu też. Wtedy taka bułka po królewsku jest 😉

      Usuń
  13. Takie pieczywo to coś wspaniałego na śniadanie. Wspaniała robota 👍🙂

    Pozdrawiam serdecznie i od serca 🤗🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. To chyba jak większość i dobrze im nas więcej tym lepiej 🥰

      Usuń
  15. Ślicznie wyglądają! To coś dla mnie bo byłam na diecie bezglutenowej a teraz pomału wprowadzam pszenicę, więc to idealny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę serdecznie polecam. Pracy nie wiele,a kształt oczywiście może być okrągły, jak tradycyjna bułeczka.

      Usuń
  16. Idealne bułeczki i bardzo fajny kształt bo czy zawsze bułeczka musi być okrągła ;) :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest doskonałe pytanie, okazuje się że wcale nie muszą 😉

      Usuń
  17. Domowe pieczywo-najsmaczniejsze, a jaki zapach przy pieczeniu-niezapomniany😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zapach domowego pieczywa to najlepsze perfumy dla domu i dla mnie 😁

      Usuń