Dzień dobry:)
Dzisiaj dzielę się z Wami pomysł na domowe bułki na bazie trzech mąk. Do tego trochę otrąb, trochę nasion i smakowite bułki gotowe. Doskonałe z samym masełkiem, na wypasioną kanapeczkę albo jako dodatek do gulaszu czy zupy ( ja podałam do szybkiej fasolki po bretońsku). Kształt mają trochę nietypowy, ale już od dawna taki właśnie za mną " chodził". Liczę że podobają się Wam tak jak mnie . Nie będę Was oszukiwała domowe bułki robię raz na 2-3 tygodnie i oczywiście w weekend. Oczywiście chciałabym robić częściej, ale zwyczajnie nie nie mam siły. Od poniedziałku do piątku wstaje o 4:30 i często dotrwać do 21 jest problemem 😂 ale ogromną frajdę sprawia mi pieczywa dla rodzinki. Najczęściej przygotowuje bułeczki wieczorem i rano je odpiekam, ale czasem nachodzi mnie i robię takie jak te bułeczki. No trochę Was zanudziłam a teraz zapraszam na przepis 🙂
Udanego weekendu 🥰
185 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
330 g mąki pszennej
15 g otrąb pszennych
300 ml wody
2 opakowanie drożdży instant
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki słonego słonecznika
2 jajka
Do dużej miski przełożyć wszystkie mąki, otręby i nasiona. Wymieszać. Dodać drożdże, sól oraz cukier. Ponownie wymieszać.
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Przelać do miski z mąką ( odrobinę zostawić do posmarowania bułek) i wymieszać.
Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odłożyć do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ułożyć na blacie obsypanym mąką i lekko rozciągnąć i spłaszczyć. Kwadratową foremką wyciąć bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztą jajka i oprószyć sezamem. Odłożyć na 15 minut
Piekarnik rozgrzać do 180 st ( bez termoobiegu) i piec 20-22 minuty. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, nie byłam pewna czy kształt się utrzyma. Bo kiedyś zrobiłam bułki w kształcie serca i się niestety nie uchował.
UsuńWygląda przepysznie. Super, że dużo czasu nie trzeba na zrobienie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, dobra organizacja i pyszne bułki gotowe.
UsuńWyglądają super :) Takie domowe bułeczki nie mają sobie równych.
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Zawsze są bardziej treściwej niż te sklepowe.
UsuńWyglądają smacznie. Pojadłabym sobie takie bułeczkie.
OdpowiedzUsuńZapraszam na śniadanie następnym razem 🙂
UsuńWspaniałe bułki :) podziwiam, że wstajesz tak wcześnie, to musi być bardzo trudne :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję 🙂po 6 latach się przyzwyczaiłam 😉
UsuńTakie domowe bułeczki to z samym masełkiem wystarczy zjeść. Na pewno pychota!!!
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, wprost luksusowy smak 🤤
UsuńŚwietnie wyglądają, apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za miłe słowa 🙂
UsuńRodzinka ma z Tobą dobrze:)
OdpowiedzUsuńStale coś nowego a wszystko pyszotne.
Takie świeże bułeczki na śniadanie to rarytas!
Pozdrawiam cieplutko ❤️
Nie zawsze wychodzi ale zawsze bardzo się staram,a rodzinka warta jest każdego poświęcenia i pracy. Dziękuję za odwiedziny i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam takie bułki! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 🙂
UsuńLubię domowe pieczywo. Bułeczki wyglądają na prawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. My także wolimy domowe zamiast kupnych ale nie zawsze jest możliwość takie zrobić.
UsuńPyszne bułeczki.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🙂
UsuńTakie bułeczki na śniadanie to marzenie niejednego smakosza...
OdpowiedzUsuńNa szczęście moi smakosze nie mają dość i mogę piec i piec 😀
UsuńChętnie bym zjadła, bu uwielbiam takie dodatki w pieczywie!
OdpowiedzUsuńJa właśnie od czasu do czasu też. Wtedy taka bułka po królewsku jest 😉
UsuńTakie pieczywo to coś wspaniałego na śniadanie. Wspaniała robota 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i od serca 🤗🥰💖
Patryk
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam domowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuńTo chyba jak większość i dobrze im nas więcej tym lepiej 🥰
UsuńŚlicznie wyglądają! To coś dla mnie bo byłam na diecie bezglutenowej a teraz pomału wprowadzam pszenicę, więc to idealny przepis. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę serdecznie polecam. Pracy nie wiele,a kształt oczywiście może być okrągły, jak tradycyjna bułeczka.
UsuńIdealne bułeczki i bardzo fajny kształt bo czy zawsze bułeczka musi być okrągła ;) :P
OdpowiedzUsuńI to jest doskonałe pytanie, okazuje się że wcale nie muszą 😉
UsuńDomowe pieczywo-najsmaczniejsze, a jaki zapach przy pieczeniu-niezapomniany😀
OdpowiedzUsuńDokładnie, zapach domowego pieczywa to najlepsze perfumy dla domu i dla mnie 😁
Usuń