Dzień dobry:)
Znacie taki serek w stylu włoskim? Ja ostatnio znalazłam taki w jednym z dyskontów. Wcześniej jakoś mi się nie rzucił w oczy. Ostatecznie kupiłam a potem myślałam co z niego zrobić 🤔 i przypomniałam sobie że mam zamrożoną cukinię i postanowiłam połączyć te składniki. I dzięki temu powstała zaskakująco smaczna pasta. Aby nie było za mdłe dodałam płatki chili i nawet mąż skusił się na porcyjkę 😀 Może i Wam się pomysł spodoba? Serdecznie zapraszam na przepis 🙂
500 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g serka w stylu włoskim
2 łyżki oleju
3 gałązki bazylii
Sól pieprz do smaku
Szczypta płatków chili
Cebulę, cukinię pokroić w dużą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Bazylię posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Gdy się lekko zeszkli dodać czosnek i bazylię. Po minucie dodać cukinię i dusić aż będzie bardzo miękka. Gdy to nastąpi ostudzić zupełnie.
Następnie przełożyć do miski wraz z serkiem i dokładnie zmiksować. Doprawić solą,pieprzem oraz płatkami chili. Wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego.
Jak tylko znajdę taki serek to chętnie zrobię taką pastę. Smacznie wygląda 💗
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, bardzo fajny ten serek. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńSuper pomysł, bardzo lubię wszelkie pasty na kanapki. PS Akurat niedawno robiłam z tuńczykiem i jajkiem. :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię wszelkie pasty, ale z tuńczykiem to już dawno nie robiłam. Uściski 😘
Usuńkocham takie pasty na kanapki
OdpowiedzUsuńNo to jest nas dwie 😘
UsuńBardzo fajny pomysł z taką sałatką.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńUwielbiam takie pasty serowe, chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło i mam nadzieję że będzie smakować 🙂
UsuńŚwietny pomysł! Pyszna i pożywna pasta 🧡
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kasiu, rzeczywiście treściwa się okazała to pasta.
UsuńTakie smarowdło dobre do śniadania
OdpowiedzUsuńDokładnie,kanapki do pracy z nią sobie zrobiłam 🙂
UsuńBardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, ślicznie dziękuję 😀
UsuńTakie śniadania lubię najbardziej. Najczęściej robię zwykłą pastę jajeczną, z awokado lub (póki co nasza ulubiona) z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuńWszystkie wspomniane przez Ciebie pasty brzmią bardzo smakowicie. Też uważam że pasta do chleba to jedno z lepszych propozycji na śniadanie 🙂
Usuń👍🙂
OdpowiedzUsuńMiło mi 🤗
UsuńTen pomysł na połączenie włoskiego sera z cukinią brzmi ciekawie! To świetne, że stworzyłaś z tego smaczną pastę. Nie znałam wcześniej takiej pasy ;)
OdpowiedzUsuńJa w sumie też nie,to jak zwykle moja inwencja twórcza 😉
UsuńBrzmi przepysznie ta pasta :D
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje 😉
UsuńPycha, głodna się zrobiłam😀
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do wypróbowania przepisu 😁
Usuń