Dzień dobry:)
Dziś szczególny dzień w kalendarzu. Niestety nie mogę pozwolić sobie na podróż w rodzinne strony bo mamy prawie 400 km,a tylko jeden dzień wolny. Po śniadaniu pójdziemy jak zawsze na cmentarz w pobliżu i tak zapalimy znicz.
W związku z tym że dzień wolny i piekarnie zamknięte, nie znaczy to, że musimy jeść wczorajsze pieczywo. Można przygotować ciasto wieczorem, wstawić do lodówki a rano upiec bochenek i pyszne śniadanie gotowe. U nas tak było 🙂
620 g mąki typ 650
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1,5 opakowania drożdży
Ok. 450 ml wody
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
Masło i bułka tarta do formy
Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Wlać wodę i mieszać przez 2 minuty.
Kwadratową formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Wyłożyć ciasto i wyrównać.
Obsypać sezamem oraz płatkami. Przykryć dużym workiem foliowym i wstawić do lodówki na 8 godziny lub na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30 minut na blacie .
Piekarnik rozgrzać do 180 st góra-dół i wstawić chleb. Po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 200 st i piec kolejne 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce ,smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSuper chlebek.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek...mniam
OdpowiedzUsuńTeż piekę i urozmaicam różnymi dodatkami:)
Pozdrawiam🧡🧡
Pyszny domowy chlebek 🧡🧡
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś mogę jeść z samym masłem
OdpowiedzUsuńTaki domowy chlebuś najlepszy:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSuper :) chlebek wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Taki domowych le em, cieplutko prosto z piekarnika... Najsmaczniejszy, znika raz dwa, a jeszcze jak zrobię rwany chlebek z masłem ziołowym i czosnkiem to już całkiem szybko znikamilego dnia
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo 🙂 Twój chlebek wygląda pysznie ❤️
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki domowy wypiek. Zawsze smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i prawie czuję, jak pachnie ;)
OdpowiedzUsuńFajnie mieć piekarnik, ja lubię takie pieczywo cebulowe albo czosnkowe:) Kiedyś jadlam serowo cebulowy chleb, mniam
OdpowiedzUsuńLubię swojskie wypieki :)
OdpowiedzUsuńTo wspaniały sposób na przygotowanie świeżego chleba, zwłaszcza w tak szczególnym dniu. Ciepłe myśli idą w Waszą stronę... nam udało się być w tamtym tygodniu w kraju i zapalić znicze...
OdpowiedzUsuńTaki domowy chlebek to jest coś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam chleba :(
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, bo chlebki różne piekę😊🍞
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam kochana😀☕