środa, 1 listopada 2023

Kwadratowy chleb bez wyrabiania

Dzień dobry:)

Dziś szczególny dzień w kalendarzu. Niestety nie mogę pozwolić sobie na podróż w rodzinne strony bo mamy prawie 400 km,a tylko jeden dzień wolny. Po śniadaniu pójdziemy jak zawsze na cmentarz w pobliżu i tak zapalimy znicz.

W związku z tym że dzień wolny i piekarnie zamknięte, nie znaczy to, że musimy jeść wczorajsze pieczywo. Można przygotować ciasto wieczorem, wstawić do lodówki a rano upiec bochenek i pyszne śniadanie gotowe. U nas tak było 🙂 




620 g mąki typ 650

1 czubata łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

1,5 opakowania drożdży 

Ok. 450 ml wody 

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 łyżka płatków owsianych 

Masło i bułka tarta do formy 


Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Wlać wodę i mieszać przez 2 minuty. 

Kwadratową formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Wyłożyć ciasto i wyrównać. 

Obsypać sezamem oraz płatkami. Przykryć dużym workiem foliowym i wstawić do lodówki na 8 godziny lub na całą noc. 

Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30 minut na blacie .

Piekarnik rozgrzać do 180 st góra-dół i wstawić chleb. Po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 200 st i piec kolejne 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce ,smacznego. 






18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowy chlebek...mniam
    Też piekę i urozmaicam różnymi dodatkami:)
    Pozdrawiam🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chlebuś mogę jeść z samym masłem

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) chlebek wygląda rewelacyjnie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowych le em, cieplutko prosto z piekarnika... Najsmaczniejszy, znika raz dwa, a jeszcze jak zrobię rwany chlebek z masłem ziołowym i czosnkiem to już całkiem szybko znikamilego dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Twój chlebek wygląda pysznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak taki domowy wypiek. Zawsze smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie i prawie czuję, jak pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie mieć piekarnik, ja lubię takie pieczywo cebulowe albo czosnkowe:) Kiedyś jadlam serowo cebulowy chleb, mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. To wspaniały sposób na przygotowanie świeżego chleba, zwłaszcza w tak szczególnym dniu. Ciepłe myśli idą w Waszą stronę... nam udało się być w tamtym tygodniu w kraju i zapalić znicze...

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki domowy chlebek to jest coś wspaniałego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Skorzystam z przepisu, bo chlebki różne piekę😊🍞
    Smacznie pozdrawiam kochana😀☕

    OdpowiedzUsuń