Dzień dobry 🙂
Po pierwsze serdecznie dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe, miło mi że pamiętałyście 😘 i w związku z tymi urodzinami zapraszam Was na ciasto urodzinowo - świąteczne. W tym roku jakoś nie miałam pomysłu na swój tort urodzinowy. Dla pozostałych członków rodziny jakoś bez problemu przychodzą pomysły do głowy a dla siebie pustka w głowie. Dlatego też gdy dwa tygodnie temu moja Martynka zapytała kiedy zrobię roladę biszkoptową ( to ciasto bezapelacyjnie lubi cała trójka, mówię trójka bo ja wszystkie ciasta lubię 🤣), stwierdziłam że zrobię sobie na urodziny roladę i to Tę roladę. A mam na myśli roladę Büche de Nöel. Od kilku lat chodzi za mną ten pomysł, ale jakoś nigdy nie mogłam wyrobić się w czasie... ale w końcu się udało. Oczywiście nie jest to oryginalna rolada jaką przygotowuję się we Francji, jedynie inspiracja tym przepisem. Ale i tak jest zadowolona! A Martynka gdy rano we czwartek zobaczyła ciasto w lodówce stwierdziła, że będzie Jej łatwiej przetrwać 4 lekcje gdy wie, że takie pyszności ma w domu 🙃 i czy może być lepszy komplement? 😍
Zdjęcia nie do końca oddają urok tego ciasta,nie umiałam dobrze ustawić do zdjęć, ale sądzę że widać że to ładny i smaczny deser. Może i Wy się zainspirujecie? Na pewno zrobicie furorę takim deserem, serdecznie Wam polecam 😘
Udanej soboty!
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
10 łyżek drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
Ganache:
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka grzybki,waflowe listki
Biszkopt:
Białko oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż się rozpuści. Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać i piec w 180 st około 10-12 .Wyjąć i ostrożnie przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
Osiem godzin przed przygotowaniem kremu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i porządnie schłodzić. Następnie ubić i połączyć z serkiem mascarpone.
Wykonanie:
Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zrolować i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 8 godzin lub całą noc.
Ganache+ dekoracja:
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Czekoladę z grubsza posiekać i przełożyć do miski. Zalać śmietaną i odłożyć na 2 minuty.
Po tym czasie dokładnie wymieszać aby czekoladą się rozpuściła. Ostudzić a następnie schodzić w lodówce, co jakiś czas mieszając aby ganache nie stwardniał.
Gdy będzie zimny ubić na puszysty krem.
Z rolady odkroić brzydkie końce a następnie po skosie ukroić grubszy plaster. Ułożyć z boku rolady,aby przypominało to konar drzewa.
Ganache przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć obficie krem na roladę ( pamiętając o łączeniu). Udekorować grzybkami i listkami. Schłodzone przez godzinę. Smacznego.






Ja go oczami jem 😃.
OdpowiedzUsuńPiękna rolada 😍👍
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, aż szkoda jej kroić.
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim serdeczne zyczenia urodzinowe i gratulacje z okazji tak udanego wypieku! Rolada wyglada jak prosto z paryskiej cukierni, a smak ma prawdopodobnie nawet jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego, co najlepsze z okazji twoich urodzin. A ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńJaka piękna rolada! I tak uroczo ozdobiona! Naprawdę żal jeść. Z jednej strony nie chce się uszkodzić ciasta z drugiej zaś człowiek aż nie może się doczekać kiedy go skosztuje 😋 rewelacja! Chciałbym ci złożyć najserdeczniejsze życzenia zdrowia szczęścia i pomyślności. Wszystkiego najlepszego i 100 lat 🌹❤️
OdpowiedzUsuń100 lat! Zdrowia, uśmiechu i zadowolenia!!
OdpowiedzUsuńAle cudo i z pewnością wyśmienita. Wszystkiego, co najlepsze, najpiękniejsze z okazji urodzin!!!!
OdpowiedzUsuńRolada wygląda obłędnie, aż żal jeść. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszelkiej pomyślności.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady, przypominają mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady, przypominają mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i zapowiada prawdziwą ucztę :)
OdpowiedzUsuńCórcia miała rację, że łatwiej przetrwać dzień, kiedy się wie, że czeka na nas taki rarytas:)
Wpadłabym na kawę i kawałek rolady, a póki co raz jeszcze wszystkiego co najlepsze życzę 😘
Moniczko wszystkiego najlepszego, spełnionego i udanego! Dużo zdrowia, miłości, satysfakcji i kolejnych fajnych przepisów. Uściski!
OdpowiedzUsuńO rany, ale cudny wypiek! Podziwiam szczerze Moniu, i nie wiem co chcesz od zdjęcia, bo wyszło super. Ze zdjęciami to już tak jest, że im więcej się człowiek stara (przynajmniej ja tak często mam) tym ... gorzej wychodzi. Ale nie w przypadku Twojej rolady. Uwierzysz, że ja NIGDY nie robiłam rolady biszkoptowej??? Kurcze, ile jeszcze przepisów przede mną do wypróbowania :))) Spokojnego weekendu Kochana. Odpoczywaj!
OdpowiedzUsuńRolada naprawdę wygląda jak konar, super pomysł na ciasto ^_^ Spóźnione ale wszystkiego co najlepsze i zdrówka najwięcej :* :-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i zdecydowanie idealna dla wielbicieli lasu i zbierania grzybów ♥
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWow! ależ to pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ta rolada. :) Spóźnione najlepsze życzenia: dużo zdrówka, radości oraz spełnienia marzeń :*
OdpowiedzUsuń