środa, 17 grudnia 2025

Paszteciki krucho - drożdżowe z grzybami i ziemniakami

Dzień dobry 🙂 

Dziś przepis który skradł serce nie tylko moje,ale także mojej Daruni. Co było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Gdy paszteciki się upiekły i ostygły na tyle że można było ich spróbować, poszłam z małym kęsem do Daruni pokoju żeby dać na spróbowanie. W że miała tylko małe światło włączone myślała że to coś z czekoladą 🤣gdy się wgryzła to zdziwiła się że są tam grzyby. Ale tak Jej posmakowało, że trzy kawałki zjadała na kolację. Domyślacie się jak bardzo mnie to ucieszyło. Przepis odrobinę pracochłonny, ale można pracę rozłożyć sobie na dwa dni, więc finalnie nie będzie aż tyle pracy. Ja tak zrobiłam, jednego dnia farsz,w kolejnego reszta pracy. Zdjęcia robione w sztucznym świetle, dlatego taka poświata,ale ogólnie rzecz biorąc i tak ładne fotki wyszły. Podoba się Wam taki pomysł? Robicie podobne paszteciki?




Ciasto:

600 g mąki pszennej typ 550

1 opakowanie drożdży instant 

10 g cukru 

200 g zimnego masła 

3 jajka ( mogą być zimne)

200 g jogurtu naturalnego ( może być zimny)

Duża szczypta soli 

Nadzienie:

70 g suszonych grzybów 

500 g ugotowanych ziemniaków 

10 cm pora 

2 łyżki oleju 

Sól do smaku

1 łyżeczka pieprzu 

Dodatkowo:

1 jajko

Biały sezam 

Czarny sezam 



Ciasto:


Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać.

Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mąki. Dodać jajka oraz jogurt i wyrobić robotem na gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na około godzinę.

Farsz: 

Grzyby namoczyć w 1,5 szklanki wody. Odstawić na co najmniej godzinę. Następnie ugotować w tej wodzie do miękkości. Odcedzić. Przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić. 

Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praske do ziemniaków.

Por pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. Ostudzić.

Wszystkie składniki przełożyć do miski , dodać sól i pieprz i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na godzinę.

Wykonanie:

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, formując rulon ( w miarę możliwości).


Ciasto zrolować,aby łącznie było na spodzie. Można lekko " przeturlać" ciasto z nadzieniem aby nadać ładny kształt walca. Pokroić na kęsy o szerokości około 1,5- 2 cm.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać część pasztecików białym sezamem,a część czarnym.

Piec w 200 st ( góra -dół) około 20 minut do wyraźnego zrumienienia.

Z drugą porcją ciasta i nadzienia postąpić tak samo. 

Smacznego.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz