Dzień dobry 🙂
I już zostało nam mniej niż 40 godzin do wieczerzy wigilijnej. Jak daleko jesteście posunięci z pracą? Jak Was znam to wszystko dopięte na ostatni guzik, tylko zostało się wystroić i można celebrować święta. Ale może uda mi się jeszcze namówić Was na takie oto urocze ciastka kokardki? Gdy zobaczyłam tą foremkę na półce wiedziałam że muszę ją mieć i że wyjdą urocze ciastka przy jej użyciu. Mnie się podobają,moim córuś chyba też bo ciastka szybko zniknęły ze słoja na ciastka 😉
Serdecznie zapraszam na przepis 🙂
200 g zimnego masła
280 g mąki
20 g cappuccino - smak ulubiony
1 żółtko - zimne
Szczypta soli
75 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Kolorowa posypka
Masło pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
Dodać mąkę, cappuccino, sól, cukier puder i żółto. Zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany kremówki.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 5-7 mm i wycinać foremką ciastka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem i w dowolny sposób maczać ciastka. Można posypać posypką. Odłożyć do zastygnięcia czekolady. Smacznego.





Świetny pomysł. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! :) U mnie przygotowania w trakcie.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze mam sporo do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńA ciasteczka wyglądają obłednie :)