czwartek, 11 grudnia 2025

Bigos z kiszonej i stożkowej kapusty ( nie tylko na święta)

Dzień dobry 🙂 

Dziś klasyka bez której nie mogą się obyć żadne święta, przynajmniej u nas. Już gdy byłam małą dziewczynką bigos był stałym punktem na naszym stole. I ja kontynuuję tą tradycję i bigos musi być. Nie będę ukrywać są takie podejścia, że jest trochę inny niż zwykle. Tak jest tym razem, oprócz kiszonej kapusty, dodałam stożkową. A wkład mięsny to nie tylko kiełbasa i boczek,tym razem do garnka trafiło trochę mięsa porosłowego. U nas rosół jest co niedzielę, więc i zapasy takiego mięsa rosną więc trzeba jakoś go przerabiać. I tym razem padło na bigos. I jestem zdania, że bardzo ładnie takie mięso wzbogaciło smak mojego bigosu.

A jak to jest u Was? Jest bigos na święta czy nie ma? A jeśli jest to jaki? Tradycyjny czy też czasem szalejecie w garnku? Dajcie znać w komentarzach 🙂

Serdecznie Was pozdrawiam 🙂 




400 g kiszonej kapusty 

600 g kapusty stożkowej 

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 ziela jałowca 

1 mała skórka z boczku wędzonego surowego 

2 litry wody 

3 kiełbasy śląskie 

150 g boczku wędzonego surowego 

220 g mięsa drobiowego ugotowanego ( może być z rosołu)

200 g koncertu pomidorowego 

7 suszonych grzybów 

1 łyżeczka kminku 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

1 łyżka cukru 



Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i poszatkować, przełożyć do garnka ( bez płukania). Kapustę stożkowa umyć i drobno poszatkować, dodać do garnka z kiszoną kapustą.

Dodać oba ziela, liście laurowe , kminek , grzyby oraz skórkę z boczku. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny. Wyłączyć i zostawić kapustę do wystygnięcia.

Kolejnego dnia kapustę ponownie wstawić na ogień.

Boczek drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę,a mięso drobiowe z grubsza posiekać.

W rondlu z nieprzywierającą powłoką przesmażyć boczek. Gdyby puścił za mało tłuszczu, dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić kiełbasę z mięsem drobiowym. Podsmażyć całość około 5 minut i dodać do garnka z kapustą.

Gotować całość jeszcze z 30-40 minut. Doprawić solą pieprzem i papryką oraz koncentratem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Podawać gorące, smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz