poniedziałek, 15 grudnia 2025

Pikantna zupa rybna

Dzień dobry 🙂 

Dziś czas na rybę,a konkretnie na zupę rybną. W ubiegłym roku po raz pierwszy spróbowałam zupy rybnej podczas urlopu nad morzem,w tym roku dwa razy jadłam i stwierdziłam że przyszła pora na zupę rybną ugotowaną w domu. Spodziewam się, że wielu z Was powie, że to nie jest " prawdziwa" zupa rybna bo nie gotowana na głowiźnie i innych elementach ryby. I tak zgadzam się,nie jest to taka zupa rybna. Ale jest to zupa,po mojemu, która bardzo mi smakowała i będę częściej sobie robić. Generalnie baardzo rybiasta nie jestem więc tak przygotowana zupa była dla mnie ideolo 😉 więc jeśli tak jak ja tolerujesz smak świeżej ryby,a nie jesteś fanem na śmierć 8 życie może zainspirujesz się moim pomysłem? Ja serdecznie zapraszamy i polecam 🙂

Udanego tygodnia 😘 




300 g świeżego mintaja 

5 cm pora 

1 mała pietruszka 

1 mała marchewka 

2 łyżki oleju 

3 małe ziemniaki 

2 łyżki koncentratu pomidorowego 

1 łyżka soku z cytryny 

1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 

1 płaska łyżeczka soli 

Pieprz 

2 ząbki czosnku 

1,2 litra wody 



Mintaja pokroić w plastry o grubości około 1,5- 2 cm.

Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić jak na frytki.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.

W garnku rozgrzać olej i wrzucić por, czosnek. Po minucie dorzucić marchewkę i pietruszkę. Zeszklić 

Dodać wodę i ziemniaki. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać kawałki ryby.

Doprawić solą i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować. 

Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Podawać posypane koperkiem. Smacznego.










1 komentarz: